Site icon FAKTY.org – важливі новини!

6 ключових моментів, які слід враховувати при виборі аудиторської компанії

Незалежний аудит зміцнює довіру громадськості до цілісності фінансової звітності та до виховання правильної корпоративної поведінки МСП загалом.

Зовнішній аудит є безцінним інструментом для компаній .

Окрім відповідних юридичних зобов’язань і зобов’язань щодо забезпечення дотримання податкового законодавства, аудит може принести фінансову дисципліну вашому бізнесу. Зовнішній аудит також підвищує довіру до фінансових звітів МСП і надає більший рівень впевненості банкам при оцінці заявок на отримання кредиту. Нарешті, незалежний аудит зміцнює довіру громадськості до цілісності фінансової звітності та до виховання правильної корпоративної поведінки МСП загалом.

Отже, як переконатися, що аудиторська компанія яку ви виберете, зможе гідно виконати це важливе завдання?

1) Вартість

Зрозуміло, що вартість буде вважатися важливим фактором при виборі аудитора; але вартість не повинна бути єдиним чи головним фактором. Для будь-яких компаній, у тому числі малого та середнього бізнесу, провал аудиту є серйозною проблемою, наслідки якої потенційно можуть вплинути на бізнес, бренд і вартість.

2) Відносини

Важливо добре познайомитися з потенційним аудитором перед тим, як вступити у відносини — це вікно в те, як відносини витримають під час стресу (наприклад, під час аудиту). Якщо у вас хороші робочі відносини з партнером із завдання, аудит, ймовірно, пройде легше. Персонал, задіяний у аудиті, також буде мати вирішальне значення, і ще одним фактором, який слід враховувати, є те, чи гарантує фірма, що аудитори на робочому місці є кваліфікованими та досвідченими.

3) Репутація

Тому довіра до людей, які проводитимуть аудит вашої компанії, повинна стояти на першому місці у списку критеріїв відбору. Безсумнівно, ключовим початковим показником є ​​репутація.  Однак майте на увазі, що особа, яка забезпечила послугу, зазвичай не виконує роботу. У цьому випадку може бути доцільним познайомитися з людьми, які відповідатимуть за управління та проведення аудиту, а не просто з партнером, відповідальним за забезпечення нових клієнтів (включаючи ваш бізнес). Дізнайтеся більше про їхні сильні та потенційні слабкі сторони. Чи будуть їхні навички та особистості ефективно інтегруватися з навичками вашої фінансової чи управлінської команди? З цими людьми вам комфортно працювати? Ви відчуваєте, що можете їм довіряти? Чи можуть вони гарантувати, що вони зможуть провести ваш аудит у потрібний вам термін і терміни? Якщо відповідь «ні», можливо, ця фірма вам не підходить.

Ви повинні бути впевнені, що ваш партнер з аудиту демонструє щире розуміння вашого бізнесу та галузі. Чи ставляться запитання загальні? Чи відповідають вони розміру вашої фірми, галузі, в якій ви працюєте, і тому, як ви ведете свій бізнес?

4) Аудиторський підхід

Не будучи надто технічними, варто також запитати аудитора про їхній підхід до аудиту. Чи використовує аудиторська фірма технології та чи має інструменти для підвищення ефективності аудиту та зменшення витрат на аудит? Яким чином аудитор оцінює систему внутрішнього контролю та як покладається на міцність середовища внутрішнього контролю? Як ця довіра впливає на тестування аудиторської роботи на місцях? Чи має аудиторська фірма досвід і технічні ресурси для аудиту середовищ, які сильно залежать від ІТ-систем? Який тип зворотного зв’язку надає аудиторська фірма своїм клієнтам щодо будь-яких недоліків, з якими вона стикається, і чи надає вона рекомендації щодо цього?

5) Прозорість

Вибираючи свого майбутнього аудитора, ви також повинні проаналізувати, як потенційний партнер з аудиту вирішує питання, пов’язані з відкритістю та прозорістю, особливо коли йдеться про надання інформації про процес аудиту та контроль якості. Пам’ятайте, що ви повинні мати всю важливу інформацію під рукою, коли вона вам потрібна. Більше того, правильний аудитор повинен мати змогу чітко спілкуватися з вами та вашою командою, щоб ви знали, де та як покращитися. Першим тестом для аудитора було б допомогти вашій команді зрозуміти, що їй потрібно зробити, щоб підготуватися до аудиту.

6) Експертиза

Як ми вже бачили, ваша співбесіда з потенційними аудиторами та їхні відповіді на правильні запитання вкажуть шлях до успішного відбору. На цьому етапі також варто поцікавитися, чи має аудиторська фірма досвід і знання в неаудиторських сферах, таких як оподаткування, ПДВ і консультаційні функції з питань бізнесу.

З правильним аудитором ваш бізнес може рухатися вперед із більш оптимізованими процесами, повною відповідністю та дотриманням деталей. Ви б не хотіли надавати своїм клієнтам щось менше, тому не погоджуйтеся на щось менше для себе, особливо коли ставки такі високі. Ми радимо скористуватись послугами компанії АУДИТ-ІНВЕСТ https://audit-invest.com.ua/ua/audit. Група компаній АУДИТ-ІНВЕСТ приймає на себе виконання всіх функцій бухгалтерської служби Вашого підприємства, починаючи від складання первинних документів в режимі on-line і закінчуючи формуванням всього пакета фінансової і податкової звітності, здачею цієї звітності за встановленими адресами. Шляхом синхронізації облікових баз даних, Ви володієте актуальною інформацією про стан розрахунків з покупцями і постачальниками.

Exit mobile version