Site icon FAKTY.org – важливі новини!

Антикорупційний фронт і спалене авто: кіровоградський активіст виховує молодь і місцеву владу | –

Він повернувся з АТО, тепер воює на внутрішньому антикорупційному фронті. Уцілів за 4 роки війни. А в мирному Світловодську знову відчув запах вогню: вночі спалили автівку дружини. Громадський діяч і депутат Олександрійської районної ради Віктор Дудін розповів,  за що поплатився транспортним засобом і як Україну змінить патріотичне виховання молоді.

Ілюстрація:

ОБЛИЧЧЯ

Ветеран АТО, юрист, педагог Віктор Дудін з Кіровоградщини більш як 10 років свідомо займається військово-патріотичним вихованням молоді та громадською діяльністю. Керівник відокремленого підрозділу «Стоп корупції» в Кіровоградській області упевнений: молодь – той рушій, який змінить майбутнє України.

Віктор Дудін — юрист за першою освітою, а зараз здобуває другу, педагогічну. Працює заступником директора з виховної роботи в комунальному підприємстві «Центр туризму, краєзнавства й екскурсій» Кіровоградської області. Віктор натхненно займається військово-патріотичним вихованням підлітків.

Військове-патріотичне виховання підлітків. Фото: особистий архів В. Дудіна

«Молодь має знати, хто вони, звідки вони пішли, як жили їхні пращури. Тому історія рідного краю формує певну національну ідентичність, прищеплює патріотизм молоді. Загальноукраїнська патріотична гра «Сокіл Джура» допомагає самоорганізації підлітків: вони самі обирають отамана і слухаються його, самі розбивають табори і тиждень живуть у лісі. По суті все це – і «Джура», і історія краю, і спортивний туризм, і спортивне орієнтування – є військово-патріотичною підготовкою до служби у Збройних Силах України», — зазначає громадський діяч.

Він не тільки навчає молодь любити Батьківщину і бути готовим захищати її, а й особистим прикладом демонструє це. Віктор Дудін пішов на фронт із перших днів війни на Сході. Служив у Третьому полку спецпризначення з 2014 до 2018 року.

Фото: особистий архів

Саме там, на фронті, боєць із Кіровоградщини познайомився з одним зі співзасновників ВГО «Стоп корупції» Романом Бочкалою, який і запропонував йому очолити Кіровоградський регіональний осередок організації.

З Віктором познайомилися на передовій… Понад усе радий, що попри всі випробування Віктор уцілів. Паралельно зі службою хлопці створили організацію ветеранів полку “Редут”. Допомагають бійцям у розв’язанні питань отримання землі, працевлаштування, підтримують сім’ї загиблих. Розуміють, що треба боротись із внутрішнім ворогом. Кропивницькі корупціонери вже відчули на собі, що таке спецпризначенці. Домовилися діяти разом. Але й про АТО не забуваємо“, — написав Роман Бочкала на своїй сторінці у соцмережі.

Офіційно регіональний осередок ВГО «Стоп корупції» було відкрито влітку 2019 року. Сьогодні до антикорупціонерів Кіровоградщини долучилися різні люди: досвічені професіонали у різних галузях, ветерани АТО, а також активна молодь.

Розпочали з викриття корупції прямо в зоні АТО на Сході України. Потім Дудін повернувся до рідного Світловодська.

«Там, на фронті, наші хлопці із зовнішнім ворогом б’ються, а тут, на Кіровоградщині, внутрішній ворог активізувався. Корупція квітне. Місцеве управління СБУ “кришує” нелегальний рибний бізнес», – розповідає Дудін.

Саме завдяки розслідуванням команди Віктора Дудіна разом із журналістами «Стоп корупції» було оприлюднено факти корупції керівництва СБУ Кіровоградщини. У результаті справа завершилася перемогою антикорупціонерів: керівника місцевого управління СБУ Аркушу та його заступника Сумака відсторонено від займаних посад.

На місцевих виборах 2020 року Віктора Дудіна обрали депутатом Олександрійської районної ради. Свою перемогу він пов’язує зі своєю принциповою позицією та громадською діяльністю. У раді входить до антикорупційної депутатської комісії.

Фото: особистий архів В. Дудіна

ПРОБЛЕМИ

«У Кіровоградській області риболовля – дуже прибуткова. Адже нині тонна риби коштує приблизно тисячу доларів, а під час нересту браконьєри можуть за одну ніч підняти до 5 тонн», — розповідає чоловік.

Разом із побратимами-ветеранами АТО Дудін організував громадський контроль дотримання правил рибної ловлі, зокрема у період нересту. Віктор має власний човен і дуже часто разом з екологічною інспекцією виходить на воду, аби фіксувати незаконний вилов риби.

«Навіть у Біблії сказано: забери дітей, а матір залиш. У період нересту браконьєри знищують все: і нерестову рибу, і молодняк», – обурюється активіст.

Фото: особистий архів В.Дудіна

Кіровоградські івці кілька років поспіль проводили рейди, зверталися до контрольних інстанцій і викривали корупційні схеми кришування браконьєрів.

Після виходу в ефір сюжету про масштабний антикорупційний рейд, проведений нашими представниками, під час якого вони намагалися отримати пояснення від тодішньої очільниці Державної рибоохорони Кіровоградської області Тетяни Ціленко та в обласній СБУ, Ціленко подала позов до суду щодо розповсюдження про неї неправдивої інформації. Як з’ясували активісти, саме вона за сприяння обласної СБУ покривала браконьєрів, а також незаконно вимагала плату з рибалок. Утім чиновниця програла справу у судах. Світловодський міськрайонний суд відмовив у задоволенні її позову. Завдяки зусиллям кропивницького осередку “Стоп корупції” Ціленко була відсторонена від займаної посади.

Зрештою, активісти Кропивницького підрозділу ГО “Стоп корупції” домоглися повної реформації Державної рибінспекції у Кіровоградській області та підписали меморандум про співпрацю з новою службою рибної охорони.

Другим напрямком, яким активно займається кіровоградський підрозділ, є корупція в земельних питаннях.

«Коли людина пропрацювала в державному секторі в сфері земельних відносин, а потім іде на «вільні хліби» — вона знає всі механізми, «дірки» в законодавстві. А отже «чорні рієлтори» проводять певні земельні оборудки у змові з органами місцевого самоврядування. І ці проблеми є в усій Кіровоградщині», — пояснює Дудін.

Депутат районної ради та очільник антикорупційної депутатської комісії Віктор Дудін займається викриттям корупції в органах місцевої влади: виявляє недостовірні відомості в деклараціях, нехтування законом «Про запобігання корупції», викриває конфлікти інтересів.

«У результаті громадського розслідування з’ясувалося, що секретар Світловодської міської ради одночасно є директором кількох підприємств. Це є конфліктом інтересів? Звичайно. Крім того, людина була фігурантом кримінального провадження за статтею «шахрайство». Ми направили звернення до правоохоронних органів з метою ініціювати проведення перевірки за виявленими фактами», — ділиться подробицями борець з корупцією.

Віктор Дудін також займається громадським контролем справи побиття активіста депутатом міськради Світловодська. Наразі прокуратура направила справу на дорозслідування, каже антикорупціонер.

Зазначимо, у лютому 2021 року  депутат Світловодської міської ради Максим Бакуленко завдав тілесних ушкоджень  громадському діячу, пенсіонеру Ігорю Кірілову.

Саме з розслідуванням цієї справи Віктор Дудін пов’язує нещодавній підпал автівки його дружини на подвір’ї багатоповерхового житлового будинку, де мешкає він із родиною.

Автівка дружини антикорупціонера Дудіна згоріла вночі. Фото:

«» повідомляв, що 28 квітня близько першої години ночі загорілась автівка дружини депутата Олександрійської районної ради і керівника ВГО «Стоп корупції» в Кіровоградської області Віктора Дудіна. Активіст каже, що все вказує на те, що це був підпал.  І пов’язує його з тими антикорупційними розслідуваннями, які він веде.

РІШЕННЯ

«Владу потрібно виховувати. Громадяни мають контролювати своїх обранців, а не мовчати. Люди переважно не розуміють державний устрій, функції місцевої влади. І навчати цього ми маємо вже з дитинства. Що таке корупція? Як із нею боротися? Ці поняття потрібно вкладати дітям від 12 років. Тоді ми виростимо нове покоління українців, які будуть розуміти, що є злочином. А коли їм виповниться 18 – вони свідомо голосуватимуть на виборах. І обиратимуть гідну владу», — розмірковує Віктор Дудін.

Починати потрібно, на думку громадського діяча, з роз’яснення устрою родини: які функції виконує батько, мати, чому так склалося історично. Військове-патріотичне виховання молоді депутат районної ради вважає ключовим у позашкільному процесі.

Парусний спорт – частина військово-патріотичного виховання. Фото: особистий архів

Він учить дітей любити і захищати свою країну, боронити її історичне минуле і сьогодення. Розповідає, що під час екскурсій до музею Третього полку спецпризначення підлітки-розбишаки, зустрівшись із ветеранами без ніг і рук, одразу замовкають і перестають жартувати. Їхня свідомість і сприйняття змінюється.

Дехто з його вихованців разом із ним пройшли Майдан і війну на Сході. А тепер разом працюють із молоддю. Віктор також засновник Кіровоградського обласного підрозділу  всеукраїнської Федерації хортингу.

«Є в нас ідея створити молодіжне крило ВГО «Стоп корупції» на Кіровоградщині. У команді дуже багато молоді, яка підтримує цю сферу діяльності», — ділиться планами громадський активіст.

Фото: з архіву В.Дудіна

Також він вважає важливим власним прикладом показувати людям, як має відбуватися громадський контроль.

«Молодь питає мене: “А що, депутат не головніший за народ?” Їм незрозуміло, що саме народ обирає, дає їм роботу і контролює депутатів. Це все потрібно не тільки пояснювати, а й показувати», — каже Дудін.

Колишній військовий  спецпризначенець упевнений, що люди відчувають зміни, які відбуваються. І громадська діяльність несе світло і надію на зміни в країні.

«Хто, якщо не ми, маємо цим займатися», — каже Віктор.

Exit mobile version