Site icon FAKTY.org – важливі новини!

Будівельна галузь зіткнулася з гострим дефіцитом робочих рук

На будівництвах країни відчувається гострий дефіцит робочих рук, не вистачає фахівців практично в усіх напрямках робіт. Які чинники впливають на кадровий дефіцит і чи змінюється ставлення роботодавців до працівників.

фактор заробітчан в Польщі

На столичних будівництвах сьогодні не вистачає фахівців практично в усіх напрямках робіт. Кадровий голод відчувається також і в офісах. Розробники відзначають брак технічних фахівців, фахівців в управлінні проектами, маркетингу, продажах, комунікаціях. Які чинники впливають на кадровий дефіцит у сфері нерухомості й чи змінюється ставлення роботодавців до працівників, — дізнавалася KV.

Міграція українців робочих спеціальностей в довколишні Польщу, Чехію та інші країни почала відчутно “бити” по будівельному ринку праці ще у 2017.

У Польщі, за даними Управління у справах іноземців, сьогодні на підставі дозволів на проживання перебуває 199 тис. Українців. За останні півроку їх кількість збільшилася на 19,4 тисячі осіб.

У минулому році 70% з виданих 329 тис. Дозволів на роботу в Польщі отримали українці.

За даними Bloomberg, приблизно 20% польських компаній-роботодавців наймають наших земляків на постійній основі або за тимчасовими трудовими договорами. За прогнозами, вже до кінця 2019 го ця цифра виросте до 30%. А всього за приблизними підрахунками в Польщі зараз працює близько 1,5 млн українців, тобто близько 4% від населення країни.

ФОТО: Приплив Українців в Польщі: 75% реєстрацій для іноземців у 2019 – в українців. Джерело: Bloomberg.com за даними Poland s Social Security Office

Крім головного “хедхантера” українських робітників — Польщі, перспективною стає Чехія.

У цьому році уряд країни вдвічі збільшило квоту на вирішення з працевлаштування для українців — з 19 тис. До 40 тис. Чоловік.

За даними Чеського Мінпраці, на кінець 2018 го в країні працювало понад 121 тис. Українців — понад 20% від загальної кількості гастарбайтерів.

Порадувала наших українців, охочих заробити в країнах ЄС, і Німеччина. Парламент країни схвалив закон, який полегшує працевлаштування іноземців без вищої освіти (раніше в Німеччині не могли працювати негромадяни ЄС без диплома виш). Тепер, як очікується, в країну будуть запрошувати й людей з профтехосвітою, робочими спеціальностями.

Розробники кажуть, що сьогодні проблема з відтоком кадрів досить відчутна. В HR-департаменті розробницької компанії DIM Group повідомили, що безпосередньо їх компанія, наприклад, зіткнулася з відтоком електриків в Латвію.

Володимир Брунько, директор ПАТ “КиївЗНДІЕП”, оцінює втрати в кадрах робочих будівельних спеціальностей досить великою цифрою:

“Відбувається якийсь природний відбір: щоб отримати роботу, зеленому “працівникові потрібно вміти швидко навчатися, визнавати свої помилки, виправлятися і швидко впроваджувати сучасні технології та процеси, — пояснює вона. – Є і так звана “еліта” – вони не прагнуть виїхати з країни, їх передають з рук в руки, як фахівців високого класу, і часто саме вони диктують свої умови роботодавцю”.

Втім, є і ті, хто повертається в Україну. І, можливо, коли-небудь це стане позитивною тенденцією. Анна Щербань, PR-директор компанії Royal House, каже:

“Пік відтоку кадрів в Польщу припав на 2017-2018 рік, саме тоді робітники різних спеціальностей масово їхали в Польщу на роботу. Це пов’язано з тим, що уряд Польщі полегшують процес працевлаштування українців і хоче залучити до цього якомога більше компаній. Саме протягом цього періоду в Україні зростав дефіцит на такі робочі спеціальності такі, як: зварювальники, арматурники, бетонники, муляри, сантехніки, фахівці з внутрішнього ремонту. Але у 2019 році відтік робочої сили скоротився, багато працівників повертаються в Україну, тому, що, по-перше, обіцяних “золотих гір” в Польщі вони не отримали, а по-друге, будівельні компанії в Україні почали піднімати зарплати, звичайно, не до рівня польських, але перебувати вдома в комфорті, з сім’єю і без додаткових витрат на житло працівникам стало вигідніше “.

Відзначають факт повернення будівельників на Батьківщину і в інвестиційно-будівельній компанії “ОБРІЙ”.

“Дійсно, з відкриттям для українців безвізового в’їзду в країни ЄС і зону Шенгену влітку 2017 року спостерігалося величезний відтік кадрів. Однак через рік-півтора люди стали повертатися. Тому, що вимоги до якості скрізь однаково високі. Тому ті фахівці, які готові працювати й здатні давати необхідну якість і, в тому числі, кількість необхідного обсягу робіт, ймовірно, себе знайшли за кордоном. Але частина фахівців з тих чи інших причин повернулася назад. Тому на сьогодні проблема відтоку кадрів нівелювалася “, – ділиться досвідом своєї компанії Вікторія Попович, директор ІБК” ОБРІЙ “.

Але поки, безсумнівно, рано говорити про те, що відтік робочих на батьківщину став помітним явищем. Сьогодні українці їдуть в Європу не тільки за зарплатами (зараз по ряду будівельних спеціальностей дохід тут може бути порівнянний з доходом в тій же Польщі). Проблема — в якості життя, рівень комфорту і безпеки. Намітилася тенденція, коли виїхали на заробітки українці, влаштувавшись за кордоном, забирають туди сім’ї.

Статистика заробітної плати в Україні

Державна служба статистики України в серпні видала дані по середній номінальної заробітної плати штатного працівника в країні – 10 537 грн (у 2,5 р. Вище мінімальної зарплати 4173 грн). У порівнянні з липнем вона знизилася на 4%, але за останні 12 місяців (з серпня 2018 р) виросла на 17,4%.

ФОТО: Динаміка середньої заробітної плати у 2018-2019 р. Джерело: Державна служба статистики України

Номінальна заробітна плата включає тарифні ставки (посадові оклади), премії, доплати, надбавки, оплату за невідпрацьований час, а також обов’язкові відрахування: податок на доходи фізичних осіб, військовий збір.

Реальна заробітна плата характеризує купівельну спроможність номінальної заробітної плати під впливом змін споживчих цін на товари та послуги та рівня податків і обов’язкових платежів.

Індекс реальної заробітної плати розраховується шляхом ділення індексу нарахованої номінальної заробітної плати (без урахування податку на доходи фізичних осіб і військового збору) на індекс споживчих цін.

Портал olx.ua в серпні представив аналітику по запропонованих на ресурсі вакансіях в т.ч. в будівельній сфері. У будівельників заробіток виявився найбільш великою до 14 350 грн / в міс. в середньому.

При цьому в будівництві зарплати стабільно підвищуються. У першому півріччі 2019 го розмір реальних зарплат у фахівців будівельної сфери, за даними розробників DIM Group, збільшився до 20%, і тенденція до збільшення оплати зберігається.

Володимир Брунько зазначив 35-40% зростання, а в компанії BD Holding і зовсім назвали цифру в 50% зростання зарплат робочих спеціальностей (в середньому).

Разом з тим, Вікторія Попович пов’язує зростання зарплат в будівничій сфері не стільки з дефіцитом кадрів, скільки з подорожчанням рівня життя в Україні.

“Якщо брати один і той же вид роботи та подивитися, як змінилася за останні 3-4 роки його вартість в, умовно кажучи, розцінки на одиницю виконаних робіт (м³ або м²), то спостерігаємо зростання на 15-20%”, – пояснює свою точку зору директор ІБК “ОБРІЙ”.

Відносно офіційних і відкритих даних по зарплатах в будівельній сфері, є офіційна статистика і реальність.

Остання дещо оптимістичніше і більш конкурентна з “західними” заробітками. Пов’язано це як з тим, що досі існує т.зв. відрядна оплата (за кв. або кубометри), а також з тим, що частина зарплат досі залишається в “сірій” зоні, коли до офіційного окладу додають конверт з “залишком”.

Скільки ж реально сьогодні можуть заробити будівельники?

Генпідрядники та забудовники не схильні офіційно коментувати ці цифри, однак, згідно з результатами негласного опитування, їх зарплата в доларах США становить:

При цьому за даними порталу work.ua середня зарплата в будівництві по Україні на сьогодні 15 000 грн (близько 600 доларів), по Києву 19 000 грн (близько 760 доларів), (дані за 3 місяці).

Заробітні плати в Дубай

У сфері обслуговування по вакансіям в Дубай ми помітили, що офіціантам також пропонують заробітну плату від 500 до 1000$. До того, роботодавці ще пропонують їм великий соціальний пакет: безкоштовне житло, медичну страховку, харчування та бескоштовні квитки на відпустку, за рахунок роботодавця. Це є досить серйозним аргументом при пошуку роботи за кордоном. Тому багато будівельників просто втрачають бажання вашко працювати, а шукають більш легкі шляхи до заробітку.

Для порівняння: в Німеччині у 2019 році середня зарплата фахівців технічних і робітничих професій становить, за даними dw.com 43 тисячі євро на рік). Наприклад, річний дохід муляра брутто (до вирахування податків) – 43 100 євро в рік.

У Польщі, за даними poland-consult.com, середня щомісячна зарплата муляра 3600-5400 zl, брутто (приблизно 22 500-33 700 грн).

Найбільш дефіцитні. Але як і раніше найменш мотивовані?

Як розповіли в HR-департаменті розробки компанії DIM Group, на сьогодні на ринку праці дуже мало профільних, кваліфікованих фахівців таких як:

У розробника компанії BD Holding найбільш потрібними на будівельному ринку назвали такі робочі спеціальності:

У компанії відзначили, що є складнощі з пошуком бетонників, мулярів, малярів-штукатурів — ці претенденти в основному не шукають роботу через сайти пошуку роботи, а якщо і виставляють резюме, то тільки на підряди. Також є складнощі з позицією інженера-конструктора, тому, що цих резюме мало в базі.

В BD Holding призводять порівняння з архіву бази Rabota.ua за період 3 місяці кількості резюме на посаду:

“На даний момент більш потрібними стають архітектори та інженери з базовою спеціальністю” Промислове та цивільне будівництво “, – додає генеральний директор BD Holding Юрій Кватерчук.

До списків перерахованих вище спеціальностей в City One Development додають монтажників і монолітів.

Анна Щербань уточнює:

“Каменяр — одна з найбільш що має попит будівельних професій. Вона вимагає не тільки спеціальної технічної освіти, а й хороших навичок роботи, високого рівня відповідальності та витривалості. Вакансію кранівника також буває складно закрити, тому, що навчальні заклади не навчають універсальних кранівників. Кожен такий фахівець володіє набором навичок з певним механізмом. Але з досвідом роботи знання і вміння, звичайно ж, розширюються, тому кранівники з багатим досвідом роботи — дуже цінуються на ринку праці “.

Стає очевидним, що питання не тільки в кількості, але і в якості — кваліфікації.

За словами Вікторії Попович, сьогодні в компанії “ОБРІЙ” не спостерігають дефіциту кадрів на ринку в кількісному показнику. Присутній дефіцит висококваліфікованих фахівців.

“Це положення обумовлено високими вимогами до якості виконуваних робіт і відповідно до кваліфікації фахівців з боку компаній-забудовників. Такі правила диктує ринок в умовах високої конкуренції. Такі ж вимоги до якості робіт висуває і наша компанія при відборі фахівців, — говорить експерт. – Тому процес відбору фахівця потрібної кваліфікації досить складний. Найбільш зажаданні з них — оздоблювальні спеціальності: плиточники, маляра, штукатури. І водночас сьогодні я не бачу таких робочих спеціальностей, вакансії на які закрити було б неможливо “.

При тому, що розробники відзначають дефіцит робочих спеціальностей так чи інакше — кількісної або якісної, по країні радикальних змін умов праці для робітників поки не сталося.

Переважно мова йде про фінансову мотивації. Анна Щербань зазначає, що в групі компаній Royal House постійно переглядають рівень заробітної плати, особливо по “дефіцитним” спеціальностями. “Дуже багато залежить від того, як довго той чи інший фахівець працює в компанії, які нововведення запровадив у своїй роботі та ін. Як приклад, в нашій компанії від нещасного випадку застраховані всі співробітники”, – говорить вона.

“Як показує досвід, люди робочих спеціальностей, у своїй більшості, хочуть отримувати гідну заробітну плату. Так ось, на мій погляд, обсяг грошової винагороди зростальний пропорційно виробленні й результату праці та є для них головним мотивувальним фактором “, – резюмує Вікторія Попович.

Не набули масового поширення на ринку такі мотиваційні для робітників фактори, як безкоштовний гуртожиток, страховий поліс, “білі” зарплати та інші бонусні пакети цивілізованих ринків.

Хоча вже є приклади цивілізованого підходу: наприклад, в BD Holding іногороднім співробітникам житло без оплати оренди надають, в Royal House від нещасного випадку застраховані всі співробітники.

У тому числі слід враховувати, що причиною “плинності” персоналу може бути внутрішня політика компанії, яка не відповідає чинній ситуації на ринку праці.

За словами Юрія Кватерчука, основні причини постійної зміни працівників такі:

Не менш сумна ситуація і з підготовкою кадрів. Сьогодні розробники змушені ростити співробітників всередині компанії.

За словами директора ІБК “ОБРІЙ”, генеральні підрядні організації знаходяться в щільній зв’язку з різними професійно-технічними навчальними закладами. З одного боку, вони готові брати молодих випускників на стажування, з подальшим працевлаштуванням. З іншого боку, серед молоді охочих працювати в темпах і вимогах сучасного ринку не так вже й багато.

“Однак діяти власне навчання в рамках нашого підприємства, а також генеральних підрядників, — пояснює Вікторія Попович. – У наших партнерів, наприклад, є приклади, коли фахівці починали працювати з рівня різноробів, але з часом ставали ланковими, бригадирами — аж до майстрів. Це, на мій погляд, і є власне навчання. Коли людина має в основі особисту мотивацію, помножену на цілеспрямованість, він здатний добитися професійного зростання, перейнявши майстерність у того ж бригадира або майстра “.

В BD Holding працівники будівельних ділянок проходять постійне навчання для отримання посвідчень для різних видів робіт (наприклад: роботи на висоті, допуск до електромонтажних робіт, навчання стропальників і т.п.) За цю частину навчання відповідає інженер з охорони праці.

Позиція компанії в цьому питанні заснована, як каже Юрій Кватерчук, на тому, що “будівництво має дуже високий рівень виробничого травматизму, в тому числі й з летальним результатом. У даній сфері дуже важливо знати, розуміти, вміти й навчити безпечному прийому виконання робіт “.

У зв’язку з відтоком робочої сили, яка в певних розмірах спостерігається і в цьому році, в Royal House наймають співробітників без досвіду або з невеликим досвідом.

“Тому, — розповідає Анна Щербань, — в обов’язковому порядку проводимо навчання і підвищуємо їхню кваліфікацію. Для нас, як для роботодавця це важливо в першу чергу в тому, що молоді співробітники вчаться правилам безпечної роботи з механізмами “.

Оскільки робота в умовах ринку пред’являє високі вимоги до рівня кваліфікації персоналу, знань і навичок працівників, в Royal House прагнуть “ростити” кадри всередині компанії, це підвищує ефективність роботи, також допомагає лінійно “переміщати” співробітників, навчаючи їх новими спеціальностями та розширюючи їх знання і навички.

Без державної допомоги не обійтися

Всі розробники й фахівці, які коментують кадрову ситуацію, наголосили на необхідності сприяння з боку держави в популяризації та системну підготовку фахівців.

Плюс — підвищувати престиж робітничих професій.

Вікторія Попович справедливо вважає, що престиж будь-якої спеціальності, в тому числі й робочої, в суспільстві визначається рівнем потреби на ринку. Висота цієї планки й відповідно обсяг грошової винагороди безпосередньо залежить від ступеня кваліфікації робітника.

“Тому якщо ми говоримо про людей робочих спеціальностей, то середній їх віковий сегмент — від 40 років. Вони володіють досвідом, який накопичили з роками, кваліфікацію і майстерність, яке досягли наполегливою працею протягом багатьох років. Сьогоднішній фахівець робітничої професії — людина, яка любить працювати й роботи не боїться “, – говорить вона.

Дуже прагматично і може бути застосовано вже до сьогоднішньої ситуації підходять до питання престижу робітничих будівельних спеціальностей в BD Holding.

Як зазначив директор компанії Юрій Кватерчук, престиж в цій сфері на сьогодні характеризують:

Крім того, престижність професії, на погляд керівника “ОБРІЙ”, слід підвищувати ще на початковому етапі — на етапі її вибору і навчання. Навчальним закладам слід підвищувати рівень кваліфікації випускників, щоб до дитини, який обрав професію – “робочий” прийшло усвідомлення того, що вдосконалюючись в обраному напрямку, він завжди буде потрібний на ринку, а рівень його заробітної плати складе від тисячі доларів на місяць. Саме розуміння такої перспективи і є підстава для підвищення престижності робітничих спеціальностей.

Якщо нічого не робити, то більшість українців поїдуть працювати за кордон. Робота за кордоном для українців стає більш різноманітною.

Цю точку зору поділяють в Royal House: в компанії впевнені, що на державному рівні потрібно більше інформації надавати про професії що мають попит та спеціальності для випускників шкіл, важливо не просто інформувати, а створювати позитивний образ “людини робітничої професії”.

Крім того, існує укорінена думка, що робочі спеціальності — низькооплачувані та малопривабливі, хоча, варто згадати, що оклад багатьох будівельних фахівців можуть бути у два-три рази вище окладу офісного працівника.

“Стрімке зростання будівельної галузі дав поштовх розвитку багатьох будівельних спеціальностей, підвищив престиж спеціальності будівельника і підвищив рівень доходу”, – говорить Анна Щербань.

Тим часом, не можна сказати, що сьогодні немає можливості вчиться — було б бажання. Але в масі своїй гарантії якості отриманих навичок і знань немає.

Олена Ямпільська пояснює:

“Сьогодні дуже багато різноманітних майстер-класів та курсів з підвищення кваліфікації. Чи допомагає це? Як показує результат — немає. Інформативно це? Безумовно. Є така тенденція — під час будь-якої кризи, як гриби після дощу, зазвичай ростуть курси й програми, які обіцяють розповісти самі золоті правила і найвірніші кроки, які дозволять пізнати істину бізнесу і неодмінно приведуть до успіху.

Люди хочуть отримати просту інструкцію, але жодна з програм не несе відповідальність за результат, тому й немає результату. Але безумовно є і виключення. Я знаю кілька реальних програм, де борються за те, щоб слухач вийшов фахівцем, а не просто прослухали курс, як це фактично пишеться в усіх сертифікати “.

Але ситуацію, впевнена фахівець з більш ніж 15-річним досвідом управління проектами, можна змінити:

“Необхідно створити соціальний проект за участю держави — зобов’язати певну частину будівельного бізнесу брати до себе на практику студентів, використовуючи соціальну рекламу піднімати важливість і повагу до робочих спеціальностей, мотивувати на постійне навчання та зростання, починаючи зі школи проводити заняття з профорієнтації. Це дозволить утримувати мотивацію людини у своєму розвитку, чого так не вистачає на сьогодні. Адже держава — це в першу чергу люди!”.

Автор: Анна Щербань

Exit mobile version