Колишній старший юрист Європейського суду з прав людини, визнаний експерт у галузі європейського права Грегорі Туан Ді Дьйодоне, який долучився до команди захисту п’ятого президента України, наголошує, що справа проти Порошенка мотивована політичними міркуваннями. Про це йдеться в його заяві.

“Сьогодні я маю честь бути одним із адвокатів пана Петра Порошенка, колишнього президента-реформатора та одного з лідерів опозиції в Україні. Після першого вивчення елементів його справи та надмірних і непослідовних обвинувачень, висунутих проти нього, можу без розумних підстав для сумнівів стверджувати, що порушене провадження у цій справі нагадує таке, що є у своїй основі вмотивоване політичними міркуваннями”, – заявляє адвокат.

“До такого висновку мене привели обставини неспокійного політичного контексту, який існує в Україні від травня 2019 року, відсутність незалежної від нинішнього вищого керівництва держави Генеральної прокуратури, дефіцит справедливості у поспішному здійсненні провадження проти пана Порошенка та викриття за результатами телефонного прослуховування від листопада 2019 року”, – зазначає європейський юрист.

Він зауважує, що таким способом влада в Україні порушує численні положення Європейської Конвенції про права людини і, зокрема, порушення статті 18 ЄСПЛ, що забороняє використовувати політичні мотиви для обмеження свобод, статті 6, пункту 2 (презумпція невинуватості) та статті 5 (право на свободу).

“Як досвідчений юрист із прав людини, я стурбований таким станом справ в Україні і закликаю до демократичного розвитку в напрямі повного та ефективного дотримання принципів верховенства права”, – наголошує Грегорі Туан Ді Дьйодоне.