Site icon FAKTY.org – важливі новини!

Гончарук забрав у місцевих бюджетів віддав Бене та своїм на дерибан.

Держбюджет 2020 – пограбунок місцевого самоврядування.

Мінфін урізав джерела доходів місцевих бюджетів, поклавши на органи місцевого самоврядування додаткові витрати. Якщо детальніше, у 2020 році місцеві бюджети не отримають:

2,2 млрд грн, оскільки знову не буде індексації нормативної грошової оцінки землі
2,9 млрд грн, оскільки інфраструктурна субвенція для ОТГ не збільшена, а кількість об’єднаних громад зросла
27,5 млрд грн субвенції на освіту, а це – зарплати освітян, які, виходячи з реформи, мали б збільшитися. Однак без бажання збільшувати видатки на відповідні статті це неможливо
39 млрд грн на повне забезпечення програми державних гарантій медичного обслуговування. А це кошти, необхідні для зарплат медикам, закупівлю обладнання, інсуліна тощо
12,1 млрд грн на утримання закладів освіти та медицини через недостатній розмір відповідної дотації.
7,7 млрд грн, оскільки скасовується зарахування до місцевих бюджетів частки з акцизу на пальне – (Ура! Акциз на финише удалось отбить местному самоуправлению благодаря Ассоциации Городов).

Також місцеві бюджети будуть вимушені нести додаткові навантаження:

14,6 млрд грн на підвищення зарплат педагогічним працівникам, передбачене постановами Уряду. При цьому збільшення доходів місцевих бюджетів не передбачено
6 млрд грн на оплату гарантованих державою, а не містами пільг. Наприклад, пільговий проїзд у транспорті
7 млрд грн на оплату штрафів та пені енергопостачальникам за несвоєчасне перерахування з державного бюджету місцевим коштів на пільги та субсидії. Це найбільша несправедливість, коли за нефахові дії Уряду мають сплачувати місцеви бюджети.

Крім того, не передбачено 19 млрд грн компенсації різниці в тарифах на послуги ЖКГ, яка виникла через підняття цін на газ, запровадження ринку електроенергії та інших рішень держави.

Який висновок? З таким станом речей місцеве самоврядування не зможе забезпечити навіть мінімальні поточні потреби на життєдіяльність громад – медицину, освіту, соціалку, ЖКГ тощо. Це стосується усіх громад – від найбільших міст та столиці до найменших сіл, селищ, ОТГ!

Дмитро Білоцерковець
Exit mobile version