Site icon FAKTY.org – важливі новини!

Калетнік повернувся в Україну. Кримінальна справа проти комуніста закрита людиною Богдана Хроніка реваншу

Скандальний народний депутат з Вінниччини, син президента Вінницького аграрного університету, колишній очільник української митниці та комуніст, який голосував за “диктаторські закони” Януковича, Ігор Калетнік повернувся в Україну.

Як заявив в інтерв’ю виданню “Цензор” вже колишній керівник управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк, член забороненої Компартії Ігор Калетнік повернувся в Україну в зв’язку із закриттям проти нього кримінальної справи.

За словами Горбатюка, Калетнік вже тривалий час в Україні та навіть встиг зробити фото біля стін Верховного Суду України.

– Уже в Україні. Сфотографувався біля Верховної Ради. Постанова про закриття справи незаконна, її треба скасовувати, що й було вирішено у вересні, після перших, ще конструктивних нарад із Рябошапкою. Та до сьогоднішнього дня рішення не прийняте. А коли вже це так затягнулось, ти розумієш, що щось не те. М’яко кажучи, – сказав Горбатюк.

Ігор Калетнік біля Верховного Суду в Києві

При цьому на початку жовтня передали постанову за підписом Рябошапки про скасування постанови про закриття. Але вона була без дати. Дата ставиться його помічником, який за процедурою повинен внести цю постанову в Єдиний реєстр досудових розслідувань. Віддали цьому помічнику – і все, зникла. Тобто відтоді вона до нас не повернулась і рішення не скасоване. Я був у начальника департаменту забезпечення діяльності генпрокурора Ольги Кравченко. Каже: ви знаєте, ми побачили неточності в тому, що ви підготували, зараз зробимо правильно і відразу вам віддамо. Звільнявся – не було ще. Збрехали! – розповів Горбатюк в інтерв’ю “Цензору”.

Екскерівник управління спецрозслідувань повідомив, що справа Калетніка стала для нього “індикатором” перед звільненням. Про це він говорить в ще одній частині великого інтерв’ю:

– Індикатором у принципі стали справи за підозрою Калетника і Лукаш.

– Справа Калетника щодо “законів 16 січня”?

– Так. Вона була закрита Кізем (колишній заступник генпрокурора, та людина Андрія Богдана – авт.).

– Пояснюють, що було декриміналізовано статтю, за якою його намагалися притягнути до відповідальності.

– Ні, її не декриміналізовано. А закрито справу формально через рішення суду, за яким потрібно було ухвалити рішення у місячний термін порядком ст.283 КПК України, яка регулює завершення досудового розслідування.

Завершення досудового розслідування здійснюється в кількох формах. Або в суд спрямувати справу, або закрити. Але у цьому разі людина в розшуку. Як передавати? Суд не має права згідно з Кодексом виносити взагалі таке рішення, не кажучи про місячний термін, і наполягати на прийнятті рішення у такий спосіб. Ми писали в суд за роз’ясненням: розкажіть, як можна в такому разі закрити або забезпечити явку Калетника. Оскаржували рішення в апеляцію, оскаржували у Верховний Суд. Ми його за жодних обставин не могли виконати, бо КПК не передбачав ані спосіб, ані таку підставу.

Фактично суд таким чином непрямо і свавільно підштовхує до закриття. Бо спрямувати в суд без підозрюваного не можна. А ось закрити без підозрюваного можна. Якщо ви кажете в місячний термін питання вирішити, то фактично непрямо вказуєте. Але ми не можемо прийняти незаконне рішення, якщо зібрано докази для повідомлення про підозру і завершення слідства.

Кізь закрив. Він тільки став заступником генерального прокурора, одразу зацікавився цієї справою, і саме нею поміж усіх інших. А в справі не тільки Калетник, там же ще 13 осіб. Як мінімум ще 8 – у розшуку. Тобто якщо ти справді хочеш розібратися зі справою, то певно з усіма треба розбиратися, а він цікавився тільки Калетником, і на нарадах, і в таких “рішеннях”, – стверджує Горбатюк.

Раніше ЗМІ писали, що суд ухвалив остаточне рішення у кримінальному провадженні за так званими «диктаторськими законами» щодо колишнього заступника голови Верховної Ради Ігоря Калєтніка. Після цього суд постановив зняти з розшуку Ігоря Калєтніка

Exit mobile version