Site icon FAKTY.org – важливі новини!

Коровай на весілля

Українці в усі часи цінували хліб. Особливу роль йому відводили і в проведенні весільних церемоній у вигляді традицієї  «весільного коровая».
Весільний коровай уособлює союз двох сердець і виступає символом утворення нової сім’ї. По суті це свіжа здоба з декоративними елементами ручного приготування. 

Особливості рецептури

Рецепт приготування весільного короваю максимально простий. У числі основних інгредієнтів можуть бути:

  • Вистояне запарене молоко;
  • Яйця;
  • Масло/Маргарин;
  • Мед.

Символічне значення меду в приготуванні короваю також важливо – він   робить життя молодих гладким і солодким. Всі інгредієнти обов’язково свіжі і натуральні – який коровай, таке і життя буде. Майстри каравайної справи завжди чітко дотримуються рецептури і знають точну кількість часу, необхідного для кожного короваю індивідуально.

Вистоятися коровай повинен обов’язково, так як кожен інгредієнт повинен з часом розкритися. Темний відтінок зовнішньої частини виробу створюється через поєднання меду, цукру, масла і яєчних жовтків. Внутрішня частина – це солодка здоба, яка не черствіє. Її бажано залишити без родзинок і інших добавок.

Прикраси короваю

Декором для весільного короваю стають «падлюка» з тіста. Це можуть бути різні пташки, колоски, листочки та інші прикраси. Кожен елемент має своє символічне значення для сім’ї: красу, благополуччя, довіру, достаток.

Сучасним популярним декоративним матеріалом стала мастика. Такий коровай стане яскравим незвичайним весільним аксесуаром. Доповнити будь-яку здобу зверху можна природними елементами – ягодами, гілочками, зеленню, гілками, а також стрічками і намистинами.

Традиції та повір’я про коровай

Коровай починає весілля – це батьківський хліб, який одночасно відкусують молоді.

Він має силу благословення батьків для дітей на створення нової сім’ї.

Існують деякі традиції, з якими необхідно рахуватися, використовуючи коровай у весільному торжестві:

  1. Коровай повинен бути великим, як довге і щасливе спільне життя молодят.
  2. Не можна залишати коровай черствіти, потрібно роздати його гостям, які розділили з молодими радість цього дня. Інакше, так на самоті можна і все життя прожити.
  3. Коровай може визначити «хто буде господарем в новій сім’ї» – чоловік або дружина. Це повір’я склалося більше зі сценаріїв провідних, яким потрібно було представити коровай у вигідному світлі.
  4. Випічкою короваю повинна займатися одна з щасливих заміжніх жінок, а в піч його повинен поставити відбувся чоловік. Саме такими повинні стати молодята, які скуштували здобу.
  5. При замішуванні тіста можна приспівувати радісні пісні, а при його формуванні – читати молитви «Отче наш, що є на небесах!» і «Богородице Діво, радуйся». Коровай «вбирає» позитивну енергетику і налаштовує на сімейне благополуччя.
  6. Декоративні прикраси з короваю незаміжнім дівчатам можуть показати уві сні судженого, якщо покласти їх під подушку.

Необхідна атрибутика

Однак спекти (або купити) коровай недостатньо. Необхідно його правильно піднести. Звичайною великий коровай виносять на підносі з красивим двостороннім рушником або розшитим рушником, а на ньому розташовується сільничка. Вишитий узор повинен нагадувати або повторювати декор на короваї. Саме прикраса йде в три ряди:

  1. Рослинні нотки – спадкоємність поколінь.
  2. Символічні побажання нареченому і нареченій (червоні півники, троянди та інші).
  3. Сімейний оберіг у вигляді зображення корони.

У момент зустрічі важливо уважно поставитися до рушнику – він не повинен стикатися з підлогою. Після закінчення урочистості рушник і сільничка зберігаються разом з рештою пам’ятної весільною атрибутикою.

Особливості зустрічі молодих з короваєм

Згідно російської традиції, зустрічати молодих з короваєм в руках повинна мати нареченого або інша родичка з його боку. Поруч з нею повинен розташовуватися рідної або хресний батько. Далі залишилися родичі утворюють півколо і радісно вітають молодих.

Благословення з вуст свекрухи повинна бути маркована віршовану співучу форму, або звучати щиро від чистого серця. Як доповнення можна взяти в руки ікони Богородиці або Спасителя. Після промови свекрухи молоді кланяються батькам в ноги і приступають до основного дійства – кусання короваю, посоленного другою половинкою, з відведеними назад руками. Хто з’їсть найбільший шматочок – буде господарем в будинку.

Далі по наданню батьки нареченої передають молодим келихи з вином або шампанським. Напій випивається до дна, а келихи з дзвоном розбиваються, несучи всі біди і негаразди. Теща або тесть в даному обряді мають право виголошувати або не вимовляти напутні мова. Коли ж обряд закінчений – молоді та їхні гості повинні пройти в зал і разом по шматочках з’їсти коровай до останньої крихти.

Традиції, пов’язаної з весільним короваєм, вже не одна сотня років. І якщо Ви вирішили використовувати її в своєму торжестві – уважно вивчіть всі нюанси і їх значення. Тоді обряд стане не тільки красивим моментом свята, а й символічним початком щасливого життя в шлюбі.

Джерело:  https://korovai.lviv.ua

Exit mobile version