Site icon FAKTY.org – важливі новини!

Кожен українець має право на безкоштовні 2,28 га землі: інструкція, як їх отримати

З досягненням 18-ти річного віку кожен громадянин громадянин України має право безкоштовно отримати п’ять ділянок землі під різні цілі: будівництво будинку, гараж, садівництво, особисте селянське господарство і для будівництва дачного будинку. В цілому можна безкоштовно приватизувати 2,28 га землі.

Згідно зі статтею 121 Земельного кодексу України, держава може передати громадянинові не більше двох гектарів для ведення особистого селянського господарства, для ведення садівництва – не більше 0,12 га. На будівництво житлового будинку в місті і селах виділяють різні площі землі, в селі можна одержати не більше 0,25 га, в селищах – не більше 0,15 га, а в місті – 0,1 га.

Для дачного будівництва в законі передбачено не більше 0,1 га і для гаража – не більш 0,01 га. Безкоштовно приватизовувати можна кожен з видів ділянок тільки один раз, незалежно від того, чи є земля у членів сім’ї.

Куди потрібно звертатися

Отримати земельну ділянку можна в будь-якому регіоні країни і це не залежить від місця проживання. Для її приватизації необхідно знайти лише вільну ділянку. Залежно від того, де вона знаходиться – в межах міста, села, або району, в ті органи місцевого самоврядування і потрібно звертатися.

Якщо земельна ділянка за межами населеного пункту, потрібно йти до територіального відділення Держгеокадастру – зазвичай це землі для ведення садівництва або особистого селянського господарства. І хоча сама земля нічого не буде коштувати українцеві, але оформлення необхідних документів потребуватиме значних затрат коштів  і часу (від 6 місяців до 2 років).

Але перш ніж звертатися  до  відповідних органів необхідно конкретно знати, де знаходиться земля і чи вільна вона. Проте, як зазначають експерти з земельних питань, отримати земельну ділянку в селі значно простіше, ніж в місті. Все  залежить від ліквідності землі – чим менше ліквідна земля, тим простіше її отримати.

Перевірити, чи вільна земля можна на сайті «Публічна кадастрова карта України».

Процедура отримання землі

Знаючи, яка земельна ділянка вільна і чи можна її приватизувати, потрібно подати заяву до органу місцевого самоврядування. У ньому повинні бути вказані приблизний розмір земельної ділянки та її цільове призначення. Також необхідно прикласти до нього карту або графічний малюнок, де зазначено місце розташування землі. Згідно із законом розглянути заяву повинні протягом місяця.

Отримавши згоду відповідної  сільської, селищної ради або міської ради, можна починати розробку проекту щодо відведення землі. Цим займається землевпорядна організація – за їхні послуги доведеться заплатити від 2000 до 10000 грн. Сама розробка технічної документації землевпорядниками може зайняти від півроку до року часу.

Далі з проектом відведення землі слід звернутися до територіального органу Держгеокадастру України із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки. Зазвичай це робить землевпорядна організація, з якою укладався договір. Якщо всі документи в порядку і проект складений правильно, протягом  двох тижнів кадастровий реєстратор видає витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку із зазначенням у ньому кадастрового номера.

З випискою і екземпляром проекту землеустрою необхідно повернутися до розпорядника землею – місцевої рада або адміністрації. Вони затвердять проект і зареєструють в Міністерстві юстиції право власності. Після цього відповідний орган місцевого самоврядування чи місцевий орган виконавчої влади приймає рішення про передачу у власність землі із зазначенням площі та її розміщення. Після отримання рішення органів місцевого самоврядування про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність або наказу органів державної виконавчої влади (територіального органу Держгеокадастру України) особі необхідно звернутися до місцевих органів Державної реєстраційної служби або до державного кадастрового реєстратора управління земельних ресурсів із заявою про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку.

Подана заява протягом 14 днів розглядається Державним реєстратором, за результатом чого в разі, якщо подані документи складені вірно, буде видано Свідоцтво про право власності на земельну ділянку та Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (у разі, коли заява подано за Вашим бажанням державним кадастровим реєстратором, зазначені документи Ви отримуєте у нього). Лише з цього часу Ваше право власності на земельну ділянку зареєстровано державою і Ви стаєте повноцінним власником земельної ділянки.

Exit mobile version