Site icon FAKTY.org – важливі новини!

Козицький та компанія. Львівська ОВА, яка дала втікти синові Портнова з України, приховує інформацію про тих, хто виїхав із країни за системою «Шлях»

Днями голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький опублікував колонку на “Українській правді” під заголовком “Що не так із системою “Шлях”?”. А я хочу його запитати: що не так із Львівською обласною військовою адміністрацією?

Ймовірно, колонка пана Козицького і є його публічною відповіддю на розслідування, опубліковане на сайті “Наші гроші. Львів“. У ньому йдеться про регулярне використання системи “Шлях” для втечі ухилянтів від призову за кордон, у тому числі, за мовчазної, а ймовірно, і свідомої згоди посадовців Львівської ОВА.

Я абсолютно погоджуюсь з вами, пане Козицький, що держслужбовцям, які за хабарі сприяли потраплянню в систему “Шлях”, “не місце у владних коридорах”. Але що ви зробили, аби завадити таким корупційним діям службовців?

Попри нарікання на недосконале законодавство і “завалену” зверненнями Львівську ОВА, ви та ваші підлеглі чомусь старанно приховують від журналістів та громадськості інформацію про те, кому і на підставі яких звернень дозволили виїзд з України під час війни.

В ефірі “Суспільне Львів” ви розповіли, що із 50 тисяч військовозобов’язаних, яких за минулий рік зареєстрували в системі “Шлях” по всій країні, близько 22-х тисяч внесла Львівська ОВА. Ймовірно, саме Львівщина стала всеукраїнським хабом із вписування імен волонтерів і псевдоволонтерів до цієї бази.

Протягом тривалого часу наша редакція намагається отримати хоча б дещицю цієї суспільно важливої інформації, аби з’ясувати, кому було дозволено виїзд за кордон, на підставі яких звернень, а хто обдурив систему чи зайшов з нею у злочинну змову і ганебно втік.

Ця інформація однозначно становить суспільний інтерес. І якщо, для прикладу, наші колеги із Закарпатської та Миколаївської областей змогли отримати прізвища та імена водіїв-волонтерів, і назви організацій, які звертались, то у Львівській ОВА ці дані бережуть як зіницю ока.

У відповідь на один із наших запитів про списки осіб у системі “Шлях” Львівська ОВА виставила рахунок на 4229 грн і 98 копійок за “відшкодування витрат на виготовлення цифрових копій документів шляхом сканування“. І це при тому, що в ОВА вже давно працює електронний документообіг, і всі ці документи є в електронному вигляді.

Такий “креативний” підхід доступу до публічної інформації у Львівській ОВА пояснили так: “це оплата за опрацювання і оцифрування в новому вигляді“. Справа в тому, що після оплати наша редакція змогла б отримати документи – але без жодних імен.

А от на останній запит журналістів “Наші гроші. Львів”: “…надайте хоча б накази та імена тих, хто, за вашими даними, втік і не повернувся “, прийшла ще більш зухвала відповідь – кілька десятків наказів, але без переліку “втікачів”, які вказані у додатках, бо: “Додатки до відповідних наказів складаються з персональних даних водіїв (прізвище, ім’я, по батькові, серія та номер паспорту для виїзду за кордон, дата народження, тощо), відтак не можуть бути наданими“, – ось така “відкритість”.

Певно, у військово-цивільній адміністрації не знають, що обмеженню доступу підлягає окрема інформація, а не документ.

Будь ласка, закривайте дати народження, номери паспортів, але ім’я водія саме по собі не дає змогу точно ідентифікувати особу, а, тим більше, яка таємниця у назвах фондів чи організацій-заявників? Яку загрозу несе оприлюднення цієї інформації обороноздатності України?

Із відповіді я дізналась хіба один цікавий факт. Право виїзду за межі України Львівська ВЦА скасувала для 234 людей. Це чоловіки, які не повернулись протягом дозволених 30 днів. І це лише ті люди, про яких офіційно стало відомо адміністрації. А про скількох ще невідомо? От, наприклад, за “дозволами”, наданими Полтавською ВЦА не повернулось 15% осіб.

За прикладом Максима Козицького, який публічно у своїй колонці звернувся до Кабміну, я, як журналістка, теж публічно звертаюся до нього, аби вирішити всі вказані проблеми:

“Якщо ці всі питання не будуть вирішені негайно, то суспільний резонанс лише посилюватиметься і напряму підриватиме довіру до державних інституцій. А це, своєю чергою, негативно впливатиме на моральний дух українців в умовах війни“, – так ви закінчили свою колонку.

Я знову погоджуюсь з вами, пане Козицький. То коли цього очікувати від вас і Львівської ОВА? Чи просто “нема повноважень”?

Олександра Губицька

Exit mobile version