Site icon FAKTY.org – важливі новини!

Мар’яна Безглузда: Як соцмережі відреагували на результати розслідування ТСК по “вагнерівцям”

У будівлі Верховної Ради відбулося засідання тимчасової слідчої комісії щодо справи “вагнерівців”, результати якого викликали бурхливу реакцію у соціальних мережах

Фото: Facebook Мар’яни Безуглої

Йдеться про заяву на імпровізованому брифінгу депутатки від “Слуги народу” Мар’яни Безлугої, яка є головою ТСК.

Спочатку вона заявила, що “спеціально санкціонованої операції” щодо захоплення членів ПВК “Вагнер” не було. Втім далі депутатка сказала, що була “робота з виявлення” людей, які брали участь у окупації Донбасу, був так званий “розвідувальний захід”. Користувачі соцмереж не змогли не прокоментувати суперечливі заяви, Depo.ua зібрав найкращі.

Нагадаємо, сьогодні, 10 вересня, відбулося засідання ТСК щодо “вагнергейту”. На засідання не допустили народних депутатів від опозиції Андрія Парубія, Михайла Забродського, Миколу Величковича та Михайла Бондара від “ЄС”, а також від “Голосу” Сергія Рахманіна і Романа Костенка. У народних депутатів є доступ до державної таємниці та секретних матеріалів, втім, їм було відмовлено у можливості взяти участь у засіданні.

Довідка: 29 липня 2020 року в Білорусі затримали банду російських найманців, серед яких були бойовики з Донбасу.

14 серпня Олександр Лукашенко, який де-факто виконує обов’язки президента Білорусі, віддав затриманих під Мінськом “вагнерівців” Росії.

17 серпня народний депутат України Олексій Гончаренко звинуватив оточення президента України Володимира Зеленського у зливі ворогам секретної інформації про таємну спецоперацію українських спецслужб з затримання російських бойовиків у Білорусі.

18 серпня головний редактор видання “Цензор.НЕТ” Юрій Бутусов заявив, що Володимир Зеленський звільнив начальника ГУР МО Василя Бурбу за вимогу розслідувати провал операції із захоплення “вагнерівців”, відкладеної главою ОП Андрієм Єрмаком.

6 вересня народний депутат Володимир Ар’єв оприлюднив протокол СБУ з прізвищами “вагнерівців”, а також їхні квитки на рейс до Стамбула.

Тоді ж, у 2020 році, стало відомо, що проект Bellingcat Еліота Хіггінса знімає фільм про так звану справу “вагнерівців” для Netflix.

Повідомлялося, нібито перша частина фільму Bellingcat має вийти у березні 2021 року. Керівник проекту Христо Грозєв заявляв, нібито розслідувачі виявили докази того, що спецоперацію із затримання “вагнерівців” організовувала Служби безпеки України.

11 березня головний редактор видання “Цензор.нет” Юрій Бутусов, а також народний депутат від “Європейської Солідарності” Олексій Гончаренко повідомили, що Христо Грозєв 10 березня провів у Києві зйомки для фільму про обставини зриву операції щодо ПВК “Вагнер”.

За словами Бутусова, Грозєву телефонував глава Офісу президента Андрій Єрмак, і сам “запропонував зустрітися й попросив записати для фільму інтерв’ю з державними діячами, які представлять у фільмі позицію Офісу президента в цій справі”.

Також Бутусов повідомляв, що Грозєв записав інтерв’ю з агентами НАБУ, високопосадовцями Міністерства оборони та п’ятим президентом Петром Порошенком.

Водночас в Офісі президента спростували інформацію, що до нього приїжджали розслідувачі з Bellingcat, аби взяти коментар для свого фільму.

Згодом президент Володимир Зеленський підтвердив, що операція із затримки “вагнерівців” існувала, але Україна не хотіла брати у ній участь.

Exit mobile version