Site icon FAKTY.org – важливі новини!

Міжнародні резерви України у вересні скоротилися на 8,7 % — НБУ

Міжнародні резерви України скороотилися

Міжнародні резерви України скороотилися

Міжнародні резерви України у вересні скоротилися на 8,7% і склали $26,5 млрд в еквіваленті.

Про це повідомила пресслужба НБУ.Згідно з повідомленням, станом на 1 жовтня міжнародні резерви України за попередніми даними становили $26,5 млрд в еквіваленті. У вересні вони зменшилися на 8,7% з огляду на проходження періоду пікових боргових виплат за зовнішніми зобов’язаннями держави.

За інформацією НБУ, динаміку резервів упродовж вересня визначали, зокрема, операції уряду з управління державним боргом. Так, загальний обсяг платежів з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті становив $2,6 млрд в еквіваленті.

Зокрема, $2,2 млрд були спрямовані на обслуговування та погашення єврооблігацій, $417 млн – на виконання зобов’язань перед Міжнародним валютним фондом, решта коштів – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті. Водночас, валютні надходження становили $445 млн.

Іншим фактором зменшення міжнародних резервів стали операції НБУ на міжбанківському валютному ринку.

Зазначається, що загалом у вересні попит на валюту перевищував пропозицію унаслідок пожвавлення ділової активності, зокрема активізації імпортерів та компаній, що купували валюту для виплат за зовнішніми боргами.

“Для згладжування коливань у бік знецінення Національний банк виходив з інтервенціями з продажу валюти, які за підсумками місяця становили $231,5 млн”, – зауважили у пресслужбі.

Крім того, на зменшення міжнародних резервів України вплинула переоцінка фінансових інструментів унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют. Так, зазначається, що у минулому місяці їх вартість зменшилася на $105,7 млн.

Загалом, зазначили у пресслужбі, поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,3 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і НБУ.

Exit mobile version