Site icon FAKTY.org – важливі новини!

Нерухомість на карантині :чого чекати українцям

Нерухомість на карантині

Під час найжорсткіших карантинних обмежень, які діяли в Україні у березні-травні 2020 року, ринок нерухомості всієї країни включно зі столицею, перейшов у режим вимушеної паузи. Зокрема це було пов’язано з тим, що люди не мали змогу користуватися громадським транспортом, оскільки багато хто елементарно не міг поїхати подивитися на житло.                                                                                                  Інший момент — стали неможливими реєстрація за місцем проживання та зняття з реєстрації, також не працювали нотаріуси, за допомогою яких укладаються угоди купівлі-продажу.

На все це накладалась загальна паніка про невизначене майбутнє, спричинена коронакризою. Адже люди подекуди не знали, чи зможуть вони зберегти своє місце роботи, а тому думки про купівлю житла точно відходили на останній план.                                                                                                                                        Все це призвело до того, що за перші три – найжорсткіші – місяці карантину попит на купівлю нерухомості впав майже на 50%.Але зі зняттям суворих карантинних обмежень люди потрошку почали повертатися до цього питання.

Під час дії суворого карантину забудовники призупиняли будівництво, яке, відповідно, відновилось з першими ознаками зняття обмежень.Щодо покупців, то вони здебільшого звертають увагу саме на новобудови, і на це є декілька вагомих причин.По-перше, таке житло можна придбати в розстрочку з мінімальними відсотками переплати, у той час, як “вторинка” вимагає повної суми відразу або придбання житла в кредит. Іпотека в Україні поки що доволі дорога, хоча відсотки вже не такі захмарні, як були ще п’ять-десять років тому. Президент Володимир Зеленський заявив, що кредити на житло деякі банки вже видають під 10% річних, але це ,скоріше виключення,ніж правило.

“Кредити на житло сьогодні не популярні. У випадку розстрочки ціна за квадратний метр теж збільшується, але це все одно менші цифри, ніж за умов кредитування”, – розповіла “Апострофу” Наталія Чацкіс, представниця юридичної компанії “Наказ”, яка займається питаннями нерухомості. Окрім того, карантин – читай криза – вніс свої корективи, і забудовники почали пропонувати акційні ціни на свої об’єкти зі знижками на рівні 7-15%, що, безумовно, приваблює потенційних покупців.

На вторинному ринку, навіть попри кризу, ціни на житло не поспішають знижуватися. Ба більше, якщо врахувати коливання курсу долару, за півроку ціни на таке житло зросли в гривневому еквіваленті на 8% – якщо у лютому середня ціна на “вторинці” складала – 29 618 гривень за 1 квадратний метр, то у серпні – вже 32 077 гривень за квадрат.                                                                                                                                                Відповідно, здорожчання “вторинки” відштовхує потенційних покупців нерухомості.                                        Крім того, ті, для кого квартири – це спосіб заробітку за рахунок їх здачі в оренду, теж сьогодні роблять паузу у придбанні саме вторинного житла (такі квартири, на відміну від “первинки”, вже готові для проживання), оскільки через карантин ринок оренди теж застиг.                                                                                                        З іншого боку, якщо в людей немає часу чекати, вони, скоріше, оберуть вторинне житло, адже, навіть якщо воно буде дорожче за первинне, протягом року (у найкращому випадку), поки триватиме будівництво, їм потрібно буде десь жити, тобто сплачувати за оренду, і, в результаті, за ціною може вийти так на так.            Також “вторинку” часто обирають через те, що біля неї вже є готова інфраструктура.                                          Та й афери з будівництвом поки що нікуди не зникли, а тому вторинний ринок поки що зберігає позиції. Як і було сказано вище – ціни на ньому не падають навіть під час кризи.

А на питання, що буде далі, експерти мають дещо різні прогнози, але в одному вони єдині: пропозиція житла переважає над попитом, а тому сподіватися на те, що, принаймні, у найближчі місяці ця картина якось зміниться, не варто.

 

Exit mobile version