Site icon FAKTY.org – важливі новини!

ОЗУ Євротермінал. БЕБ нарешті арештувало активи ФСБшного кубла

Бюро економічної безпеки арештувало активи транспортного холдингу, який є є одним з найбільших логістичних центрів в Україні, на 700 мільйонів гривень – компанія належить росіянам та ухилялась від сплати податків. За даними джерел ЕП в правоохоронних органах, йдеться про ТОВ “Євротерминал” в Одесі.

Про це повідомляє пресслужба БЕБ.

Зазначається, що за результатами обшуків на підприємстві детективи Бюро виявили та вилучили документи, що свідчать про правопорушення, а також документи, які підтверджують громадянство російської федерації засновників.

Громадяни Росії за попередньою змовою зі службовими особами товариства, починаючи з 2021 року, завищували податковий кредит з ПДВ під час проведення фінансово-господарських операцій з декількома суб’єктами господарської діяльності.

“Такі порушення вимог Податкового кодексу України призвели до фактичного ненадходження до державного бюджету понад 18,3 млн грн”, – констатують в БЕБ.

У рамках слідства правоохоронці арештували корпоративні права зазначеного товариства. А також шляхом заборони відчуження, розпорядження та користування майном – 9 одиниць транспорту та 13 об’єктів нерухомості (будівлі, земельні ділянки тощо), які зареєстровані за ним.

Орієнтовна загальна вартість товарно матеріальних цінностей, на які накладено арешт, складає близько 700 млн грн.

Раніше повідомлялось, що ТОВ “Євротерминал” зареєстроване на кіпрські компанії “Нортінгтон Холдінгс Лімітед” та “Кравенплейт Лтд”. Через першу з фірм бенефіціаром виступає Павло Лісіцин, пов’язаний з Олександром Жуковим та Олександром Ангертом.

“Аргумент” був єдиним виданням, яке публічно доводило про зв’язки ТОВ “Євротерминал” зі спецслужбами росії і підконтрольним їм кримінальним світом Одеси. Радимо ознайомитися з цими публікаціями:

Хто управляє ОЗУ “Євротермінал”
ТОВ «Євротермінал», яке здійснює митне оформлення вантажів в Одеському морському порту, останнім часом не сходить зі сторінок ЗМІ та телеекранів.

З одного боку, новини позитивні – власники «Євротерміналу» бадьоро рапортують, що розпочали будівництво під’їзної залізничної колії до станції Одеса-Пересип. Пропускна здатність гілки становитиме до мільйона тонн вантажів на рік. Також вони всіляко розписують інші свої успіхи: зручність користування їхніми послугами, надходження до бюджету, внесок у боротьбу з коронавірусом та інфраструктуру Одеси.

Але з іншого боку значна частина публікацій присвячена тим речам, про які ТОВ «Євротермінал» вважає за краще скромно замовчувати. Тут і монополізація митного оформлення вантажів в Одеському морському порту, і корупція, і схеми щодо заниження мит.

Окремим рядком стоять звинувачення вульгарних ділків «Євротерміналу» в тому, що завдяки їхній діяльності та зв’язкам з керівництвом міста єдиний можливий проїзд автомобільного транспорту, яким везуть 80% вантажів у порт, на митну територію порту існує виключно через територію ТОВ «Євротермінал». І залізнична гілка, яку будують ділки і якою так хвалиться, тільки зміцнить монопольне становище ТОВ «Євротермінал».

Щоб читач розумів про що йдеться, коротко пояснимо. Через Одеський морський порт ідуть вантажі як до України, так і з неї. Їх обсяги обчислюються десятками та сотнями мільйонів тонн. І з усіх цих вантажів стягуються митні платежі. Для того, щоб оформити ввезення або вивезення вантажу, його власник повинен оформити документи на митниці та сплатити всі належні збори. Зазвичай це робиться на митному терміналі, розташованому максимально близько до точки відправлення чи приймання вантажу. Закон не зобов’язує працювати з якимось конкретним митним брокером, між ними є жорстка конкуренція. Але власники ТОВ «Євротермінал» вигадали геніальну схему із залучення клієнтів.

Її суть проста, як і все геніальне. ТОВ «Євротермінал» розташоване так, що в порт можна завезти вантаж, так само як і вивезти його з порту тільки через територію «Євротерміналу». Інших варіантів просто немає. Це називається монополія. Крім того, на самій митниці наполегливо рекомендують імпортерам та експортерам працювати виключно з ТОВ «Євротермінал». Ні, примушувати не примушують. Але у тих, хто ризикне відмовитися від пропозиції, починаються незрозумілі проблеми: то губляться документи, то вантаж чомусь застрягне на митниці наскільки тижнів. Тож вибір очевидний. У дона Корлеоне це називалося пропозицією, від якої не можна відмовитися

Наші слова про монопольне становище на ринку – не фантазія. Це підтверджує, наприклад, рішення Антимопольного комітету України, який оштрафував ТОВ «Євротермінал» за зловживання монопольним становищем під час пропуску транспортних засобів на територію Сухого порту, розташованого на проїзді до Державного підприємства «Одеський морський торговельний порт», на 5,4 мільйона гривень. Верховний Суд підтримав рішення АМКУ. До речі, чому на в’їзді до державного морського порту виріс приватний під назвою «Сухий порт», який повністю перекрив доступ до першого, залишилося досі не з’ясованим.

ТОВ «Євротермінал» зареєстровано на кіпрських компаніях «Нортінгтон Холдінгс Лімітед» та «Кравенплейт Лтд». Через першу з фірм бенефіціаром виступає Павло Лісіцин, пов’язаний із Олександром Жуковим та Олександром Ангертом. 2001 року італійська поліція затримувала Жукова за підозрою в незаконній торгівлі зброєю. Його дочка Дарина є подругою життя російського мільярдера Романа Абрамовича, якого вважають одним із гаманців Володимира Путіна.

Щодо Ангерта, то італійська поліція називала його членом міжнародного злочинного угруповання, яким керує колишній одесит Леонід Мінін. За даними «Слідство.Інфо», охоронцем Мініна раніше був мер Одеси Геннадій Труханов, відомий тоді як Генадіас Озопулос. Отже, ТОВ «Євротермінал» дуже непроста компанія і говорити про її прозорість і чесність навряд чи стоїть. Як і вірити піару самих «євротермінальників».

Хто такий Олександр Вікторович Ейсмонт
З 2017 року ТОВ «Єротермінал» очолює Олександр Вікторович Ейсмонт. Про нього відомо напрочуд мало. Так, можна знайти згадку, що прийшов він на посаду генерального директора компанії з посади керівника ТОВ «Південтеплопостач», де, за даними ресурсу ua-region.info, був єдиним працівником. Керував сам собою.

Та й профіль у компанії був зовсім інший: серед іншого, наприклад, виробництво пари, гарячої води та кондиціонованого повітря. Дуже дивний кар’єрний зліт – від керівника явно липової контори, де він був і директором, і всім штатним персоналом, до генерального директора монополіста, який контролює 99% вантажів в Одеському морському порту.

Крім цього, Александр Ейсмонт є бенефіціаром ще двох фірм: М’ясна індустрія та Інтерпродгруп.

Що ж, доведеться придивитися до цих фірм. І тут на нас чекає сюрприз! Виявляється, ТОВ «Південтеплопостач» знаходиться у списках санкцій РНБО, Мінфіну США, Канади, ЄС, Австралії, Великобританії та Японії у зв’язку з війною РФ проти України.

Логічного пояснення такого факту ми не маємо. Бо як можна логічно пояснити факт потрапляння під міжнародні санкції фірми, в якій працювала одна людина і яка виробляла пару та гарячу воду? У цих же списках санкцій знаходяться і дві інші фірми Олександра Вікторовича. У нас так само немає логічного припущення, чому ТОВ «М’ясна індустрія», основним видом діяльності якого є здавання в оренду нерухомості, та ТОВ «Інтерпродгруп», яке як основний вид діяльності вказує «Лізинг інтелектуальної власності та подібних продуктів, крім творів, захищених авторськими правами», потрапили під санкції. Це міг би прояснити їхній бенефіціар Ейсмонт, але він зберігає з цього приводу мовчання.

Про те, що в тих самих списках санкцій знаходиться і ТОВ «Євротермінал», здається, згадувати не треба. Про це неодноразово писали у ЗМІ, та й чомусь це не дивує.

Exit mobile version