Site icon FAKTY.org – важливі новини!

Після років судової тяганини працівники Ставищенського РТП домоглися справделивості у справі «УкрБудІнвестбанку» | –

31 березня Київський апеляційний господарський суд виніс рішення щодо скасування договору іпотеки Ставищенського РТП із «УкрБудІнвестбанком». Про це з місця події повідомили активісти ГО «Стоп корупції».

Ілюстрація:

«Ставищенське РТП звернулося до суду для скасування договору іпотеки, укладеного з «УкрБудІнвестбанком». Підставою для скасування є введення в оману акціонерів Ставищенського РТП щодо майнового стану банку, кредитних відносин із нафтокомпанією «Народна», маніпулювання оціночною вартістю майна Ставищенського РТП. Через декілька років судової тяганини і повернення справи на розгляд з касації, Ставищенське РТП скасувало договір іпотеки у першій інстанції та апеляції», – розповів правозахисник Антон Клітний.

Фото:
Фото:

Нагадаємо, у післяреволюційні роки НБУ масово закрив 90 неплатоспроможних банків, зокрема й  багато так званих “кишенькових” – створених для обслуговування політичних та бізнесових цілей.

До ліквідованих банків свого часу мав потрапити й “УкрБудІнвест” ексрегіонала Мхітаряна, який голосував за диктаторські закони 19 січня. Створено його було для обслуговування будівельної корпорації “Познякижитлобуд”. Та коли несподівано змінилися часи й поки тривав переділ сфер впливу, цікавість до банку виявив бізнесмен Артур Чечоткін, чоловік доньки Юлії Тимошенко – Євгенії.

Проте на шляху вигідної для обох сторін угоди стала несподівана перевірка НБУ. Пройти її банк ніяк не зміг би, адже мав “діру” щонайменше у 30 мільйонів гривень – саме таку суму станом на 2015 рік заборгувала банку нафтова компанія “Народна” та її дочірні фірми. Якби аудит Нацбанку знайшов цю проблему – це б означало ліквідацію “УкрБудІнвесту”. Тому банкіри вирішили цю “діру” залатати.

Як свідчать покази безпосередніх учасників цієї змови, саме майно Ставищенського РТП було незаконно використано як гарантію за кредитами на 30 мільйонів гривень, що були видані нафтовій компанії “Народна”. Для цього довелося сфальсифікувати збори акціонерів РТП, на яких начебто було прийнято відповідне рішення про передачу майна підприємства в іпотеку.

Варто зазначити, що реальна вартість майна Ставищенського РТП не перевищувала 500 тисяч грн.

Унаслідок махінацій власникам банку все ж таки вдалося уникнути ліквідації. Перевірку НБУ банк пройшов успішно, а відразу ж після вдалого аудиту відбувся і продаж установи за 200 мільйонів гривень. Новим власником “УкрБудІнвесту” став зять Юлії Володимирівни, бізнесмен та банкір Артур Чечоткін, який, очевидно, як покупець був у курсі всіх проблемних моментів.

Після купівлі банку про угоду швидко забули. Договір іпотеки не було розірвано ані за 2 місяці (як обіцяли), ані за 2 роки.

З червня 2016 року голова правління Качуровський перестав виходити на зв‘язок, а у вересні банк ініціював судовий процес на стягнення майна РТП.

Колектив почав шукати правди в судах, а Чечоткін продав свою частку банку підставним особам.

І от нарешті суди закінчили розглядати справу і завдяки пильному контролю активістів та громадськості, а також ЗМІ, винесли справедливе рішення.

Exit mobile version