Site icon FAKTY.org – важливі новини!

Президент підписав закон, що прирівнює електронні паспорти до звичайних

Президент підписав закон, що прирівнює електронні паспорти до звичайних
Е-паспорт
Міністерство цифрової трансформації України

Своєї сили документ набере тільки наприкінці літа 2021 року

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що прирівнює електронний паспорт громадянина України до паперових або ID-карток. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Відповідний закон “Про внесення змін до Закону України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус” №1368-ІХ парламент проголосував 30 березня 2021 року.

“Сьогодні близько 5 млн громадян України користуються е-паспортами (цифровими зразками ID-карток) через мобільний додаток порталу державних послуг “Дія”. Закон, що його підписав глава держави, закріплює на законодавчому рівні визначення е-паспорта та е-паспорта для виїзду за кордон і прирівнює їх до фізичних аналогів”, – вказали в ОПУ.

Там наголосили, що українці зможуть використовувати ці цифрові документи під час подорожей залізницею або літаком – але в межах країни. Також під час медичного обслуговування чи банківських операцій; для отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг та пошти; під час придбання товарів у магазині й для підтвердження особи на запит правоохоронних органів.

Варто уточнити, що е-паспорти доступні лише тим, хто має ID-картку або біометричний закордонний паспорт. Закон набирає чинності 23 серпня 2021 року.

Exit mobile version