Site icon FAKTY.org – важливі новини!

У Криму число обшуків збільшилося майже в 5 разів

Про це заявив керівник Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв під час презентації дослідження “Аналіз ситуації в окупованому Криму”, передає “ДС” з посиланням на “Укрінформ”.

“Проаналізувавши динаміку зміни основних порушень прав людини за 2017-2020 роки, можна звернути увагу на зростання порушень за окремими категоріями. Якщо ми візьмемо обшуки, то в динаміці їх кількість зросла в 4,7 раза, якщо брати затримання, то збільшення у 2,8 раза, допити — у 2,3 раза, арешти — в 15,2 раза, збільшення в 9,7 раза, порушення права на справедливий суд — в 4,1 рази. Незаконних етапувань збільшилося в 11,6 раза”, — розповів Барієв.

Він уточнив, що тільки за перший квартал 2021 року 33 громадянина України етапували з окупованого Криму на територію Росії.

Як вважає керівник КРЦ, цей вид порушення “можна прирівнювати до депортації, оскільки етапування — це насильницьке переселення людей”.

Барієв уточнив, що дослідження містить аналіз порушення як індивідуальних прав — права на життя, на справедливий суд, викрадення, арешти, допити, так і колективних прав — право на свободу слова, мирні зібрання, а також право корінного народу на управління представницьким інститутом.

Як повідомляла “ДС”, в Ростов-на-Дону з окупованого Криму вивезли понад 50 заарештованих кримських татар.

 

Exit mobile version