Site icon FAKTY.org – важливі новини!

Усе, що потрібно знати про історію піци

Тонкі коржі, прикрашені зверху різними топінгами, завоювали величезну популярність у всіх куточках планети. Така страва є їжею №1 практично в усіх країнах. Смачна, естетично приваблива і швидка в приготування – не дивно, що піца настільки затребувана. Про те, як же така страва з’явилася і розвивалася, ми поговоримо в статті.

З чого все починалося

Важко сказати, хто першим придумав готувати тонкі коржі з тіста. Страва вкрай проста, тому свої аналоги можна знайти практично у всіх народів. Стародавні греки, римляни, єгиптяни, євреї – у всіх є їжа, що віддалено нагадує піцу.
Водночас найбільш очевидним прабатьком вважається італійська фокачча. Невеликі коржі з різними варіантами начинки користувалися величезною популярністю серед селян, адже ними було дуже зручно перекушувати між роботою. Коли ж до Європи привезли помідори, вони стали невід’ємною частиною такої страви. А вже на початку XIX століття в Неаполі відкривається перша піцерія.
На сторінці https://chernigiv.monopizza.com.ua/ можна знайти великий вибір як традиційної італійської піци, так і сучасних авторських страв. При цьому є можливість швидкої доставки в будь-яку точку Чернігова.

Маргарита – найпоширеніша у світі піца

У XIX столітті королівське подружжя вирішує відвідати свою неапольську резиденцію. Маргарита Савойська, яка переситилася вишуканими придворними стравами, попросила місцевого кухаря подати до столу їжу, що користується популярністю у простолюдинів. На вибір королеві представили три види піци. Одна, виконана в кольорах прапора Італії, відразу ж привернула до себе увагу. Густий томатний соус, ніжна моцарела і пряний базилік – таке комбо настільки припало Маргариті Савойській до душі, що страву навіть назвали її ім’ям. Відтоді такі коржі почали регулярно з’являтися на столах у знаті, що зробило піцу справді національною стравою.

Як страва набула міжнародної популярності

На початку XX століття жителі Італії стали активно заселяти США. Тоді ж і відкриваються ресторани італійської кухні. Американці швидко оцінили всі переваги піци, а за кілька років мода на таку страву виникає і в інших куточках світу. Саме на кінець XX століття припадає створення найбільшої кількості рецептів піци. Гавайська, кальцоне, BBQ, сирна, дьябола, прошутто – всі варіанти неможливо перерахувати.
Як результат, шлях у піци був досить довгим. Страва змінювалася і вдосконалювалася, поки, нарешті, не стала тією їжею, яку всі ми так любимо.

Exit mobile version