Site icon FAKTY.org – важливі новини!

Війна Коломойського проти Гонтарєвої виходить на новий рівень

Буквально за один тиждень колишню голову Нацбанку Валерію Гонтареву в Лондоні на пішохідному переході збила автівка, Печерський райсуд дозволив Державному бюро розслідувань силою привести Гонтареву на допит до Києва, а недавно в державному вже “Приватбанку” заявили, що НАБУ (правда, воно тепер заперечує) зажадало в банку документи, на підставі яких він співпрацює з українськими й іноземними юридичними консультантами у справі проти Ігоря Коломойського й інших колишніх акціонерів банку, пише у своєму блозі на НВ журналіст Віталій Сич. Тепер же невідомі спалили машину невістки Гонтаревої в Києві.

А трохи раніше Баришівський суд відсторонив Рожкову, найближчу колегу Гонтаревої часів її головування в НБУ, від виконання обов’язків першої заступниці голови Нацбанку. У самої Гонтаревої тепер роздроблені стопи, й вона не може ходити.

Навіть якщо припустити, що подія в Лондоні – випадковість і ніяк не пов’язана із п’ятьма (!) українськими епізодами, очевидне наростання великої кампанії переслідування та цькування Гонтаревої у справі “Приватбанку”.

Якщо хто не пам’ятає, НБУ під керівництвом Гонтаревої, за визнанням усіх міжнародних експертів, провів одну з найшвидших і найефективніших банківських реформ в історії, під час якої, крім іншого, були закриті більше 90 банків, значна частина яких просто відмивали гроші. Також у процесі – навіть не оздоровлення, а порятунку – банківського сектора країни націоналізовано “Приватбанк”. Його власники отримали фінансування від держави й видали самі собі більше 90% цих коштів під декоративні застави, залишивши державу з чеком на $ 5.5 млрд. Націоналізація “Приватбанку” була не просто вимогою та умовою для продовження співпраці з МВФ, без якого, як відомо, Україні не можна. Це був необхідний крок для того, щоб не завалилася гривня й уся банківська система країни.

Колишній власник “Приватбанку” давно й усіма ресурсами веде війну проти Гонтаревої. Схоже, ця війна виходить на новий рівень. Чекати втручання з боку МВС не доводиться – голова відомства Арсен Аваков публічно заявляв, що “Немає нікого яскравішого, ніж Ігор Валерійович” із усіх, із ким він спілкується.

Команда президента Володимира Зеленського набрала відмінну динаміку в економіці. На ключові посади в Кабміні та ГПУ призначені нові молоді люди, орієнтовані на реформи. Вперше пролунали амбітні цілі й завдання в економіці. Команда президента також запропонувала цілий пакет заходів щодо забезпечення суспільної справедливості, включно з боротьбою з корупцією та скасуванням недоторканності нардепів.

Я сподіваюся, що цькування й переслідування політичних опонентів, або опонентів одного олігарха, не входять у цей новий суспільний договір. Я також сподіваюся, що Коломойський перестане бути частиною несучої державної конструкції в Україні, а правосуддя перестане бути вибірковим.

Як написав мій колега, головний редактор “Ліги” Борис Давиденко, те, що відбувається з Гонтаревою, – жирний урок для нинішньої влади, що її чекає, якщо вона зробить половинчасті реформи та продовжить домовлятися із суддями, олігархами й Аваковим. Вони трохи потерплять і почекають, а потім “зламають вам ноги, коли ви знову станете звичайними юристами та фінансистами”.

Віталій СИЧ

Exit mobile version