Site icon FAKTY.org – важливі новини!

Який посуд буває?

Все різноманіття кухонного посуду який ви можете купити на сайті інтернет-магазину Posudmeister https://posudmeister.ua/kuxonnaja-posuda/ можна розділити на групи. Основою такої класифікації стане сфера її використання.

Традиційно виділяють посуд кухонний, або для приготування їжі. Насамперед до цієї групи відносять каструлі, сковороди, чайники, форми для запікання, а також допоміжні прилади для приготування – половники, шумівки.

Готову їжу розкладають у посуд, який ставлять на стіл і з якого їдять. Це так звані прилади сервіровки — супниці, тарілки, салатники, склянки, чашки, а також столові прилади — ножі, виделки, ложки. Одним словом – це весь посуд, що використовується для сервірування столу.

Для зберігання їжі використовується спеціальний посуд. Це всілякі банки, контейнери, маслянки, ємності для соусів та олії. До цієї групи належать усі вироби, що придатні для зберігання сирої або приготовленої їжі.

Крім того, іноді виділяють допоміжний посуд, відносячи до нього цебра для шампанського, серветниці, набори для спецій.

Розглянемо докладніше кожен із різновидів.

Для приготування їжі

З назви зрозуміло, що до цієї групи включено начиння, в якому їжа готується. Як правило, вона виготовляється з металу, характеризується міцністю та довговічністю. Кухонне начиння може мати різну місткість — від об’єму на двох до багатолітрових предметів на велику компанію.

Все різноманіття кухонного начиння знов-таки можна розбити на підгрупи залежно від його зовнішнього вигляду та функціоналу.

Сковороди

Начиння, призначена для смаження на плиті та запікання їжі в духовці. Є металевим жаростійким посудом зазвичай круглої або квадратної форми з невеликими бортиками. Для зручності сковороди оснащуються кришками, ручками.

Сковородою щодня можна назвати універсальну. Вона досить велика, з круглим дном та стінками середньої висоти (бувають прямі або злегка скошені). Обов’язково наявність антипригарного покриття. Найпопулярнішим серед останніх є тефлон, проте він і найпримхливіший. Максимальна температура нагріву тефлонового покриття – 200-220 градусів. Існує також керамічне покриття – стійкіше, витримує нагрівання до 400 градусів.

Найдовговічнішим вважається титанове антипригарне покриття, хоч і вартість такої сковороди матиме високу.

Для гасіння м’яса та овочів, запікання їх у духовці підійде жаровня. Вона є глибокою сковородою з двома ручками і металевою кришкою. Має товсті стінки та дно, а тому оптимальна для приготування голубців, тефтелей, фаршированих перців.

Сковорода вок призначена для приготування страв азіатської кухні – насамперед локшини з овочами. Таку сковороду легко впізнати по опуклому дну та товстим стінкам. Завдяки особливостям конструкції сковороди максимальне нагрівання відбувається в нижній її частині, ось чому важливо використовувати в ній спеціальну тонку локшину, а овочі різати дрібно. Крім того, страви необхідно постійно перемішувати.

Для тих, хто хоче смажити без олії та віддає перевагу здоровій їжі, можна рекомендувати сковороду гриль. Її легко впізнати по ребристому дну. Завдяки такій формі гаряче повітря піднімається від сковороди та їжа готується без використання олії. Крім того, жир, що виділяється з їжі, стікає по ребристій конструкції на дно сковороди , а значить, їжа більше не контактує з ні. Готова на грилі страва ще й виглядає вельми привабливо – має смажені смужки.

Якщо ви часто готуєте курча тютюну або інші страви, що вимагають преса, то є сенс придбати спеціальну сковороду. Це масивне товстостінне начиння з пресом, яким їжа придавлюється до дна сковороди.

Сковорода з різними відділеннями зручна для обсмажування кількох продуктів одночасно. Важливий момент – чим більше зон для приготування, тим менше вийдуть порції.

Вафельниця – ще один різновид сковороди, що має спеціальне рифлення, завдяки якому виходять віденські вафлі та аналогічні десерти.

Для приготування традиційної італійської страви паельї застосовують спеціальну сковороду. Це кругле товстостінне начиння з потовщеним дном, невисокими бортиками та ручками з обох боків.

Для млинців краще також придбати окрему млинцеву сковороду . Це кругле начиння з низькими бортиками і тонким дном.

Противені

Металеві листи з невеликими бортиками, що використовуються для запікання страв у духовці.

Форми для випікання

Помічники, що дозволяють випікати пироги, хліб, робити тістечка. Характеризуються різноманіттям форм і розмірів, задають тесту необхідну конфігурацію.

Каструлі

Глибоке начиння, призначене для варіння супів, овочів, деяких других страв. Головні вимоги до каструль – жаростійкість, досить високі стінки. Каструлі розрізняються за багатьма критеріями — матеріал, діаметр дна і висота стін, місткість.

Невеликі каструлі, місткість яких 1-3 літри підходять для приготування невеликих порцій. Вони зручні для варіння яєць, каш, кип’ятіння молока.

Об’єм 3-5 літрів оптимальна для каструль сімейних людей. У такому посуді можна зварити борщ на всіх домочадців, м’ясо, відварити пельмені чи спагетті.

Каструлі об’ємом від 5 літрів знадобляться для великої родини, а також для приготування компотів, соління капусти, приготування заготовок на зиму.

«Перехідним» начинням між каструлею та сковородою можна назвати сотейник. Ця низька каструля або сковорода з високими стінками та товстим дном підходить для гасіння овочів, приготування супів-пюре.

Котли та котелки призначені для приготування східних страв – плову, тушкованих овочів, м’ясних страв. Зверніть увагу, що для приготування на плиті цей вид начиння повинен мати плоске дно, аналоги з опуклим дном – виключно для приготування на відкритому вогні.

Якщо ви часто готуєте каші, розгляньте варіант покупки каструлі з подвійним дном . У простір між доньками наливають воду, яка нагрівається, сприяє розварюванню крупи. У результаті каша не підгоряє, на смак нагадує ту, що готують у російській печі.

Пароварки та мантоварки призначені для приготування їжі на пару і є подвійною каструлею з сіткою або ярусами. Вниз наливають воду, але в яруси викладають їжу. Остання готується під впливом пари.

Ковші – невеликі каструлі для кип’ятіння води чи іншої рідини. Іноді використовуються для варіння яєць, овочів, каш.

Горщики для запікання, кокотниці — посуд, що дозволяє готувати другі страви, овочі, жульєни в духовці. Зазвичай цей же посуд «кочує» в сервірувальний розряд, оскільки страва в ній же і подається на стіл.

До кухонного начиння відносять також друшляк (ківш з перфораціями на дні), різні половники, лопаточки, ступки, терки та подрібнювачі, миски, обробні дошки.

Для сервірування

Сервірування столу зазвичай починають з розміщення тарілок. Обідня тарілка може бути призначена для перших (глибша) і других (площа) страв. Закусочні тарілки служать для подачі гарячих і холодних закусок. Діаметр тарілки закусочної може становити 20-30 см. Для сервірування часто використовують фарфоровий посуд який ви можете купити на сайті інтернет-магазину Posudmeister https://posudmeister.ua/farfor/

Під пиріжки, грінки, хліб подають пиріжкові тарілки , а для десертів передбачено десертний варіант діаметром 20 см. У них можна також класти фрукти.

Рибну тарілку можна дізнатися за подовженою формою. За радянських часів їх ще називали оселедницями. Невеликий плоский посуд – для ікри. А глибша у вигляді раковини призначена для устриць, морепродуктів, а також салатів з них.

Тарілка, схожа зі їдальнею під друге, але з бортиками, подається під яйця та яєчню, омлети. Під менажницами мають на увазі тарілки, що мають роздільник. У них можна подавати страви одразу з соусами.

Салати подаються у глибоких тарілках, зазвичай їх обсяг 120 мл. У них можна класти соління, маринади.

Невеликі (діаметром до 10 см) глибокі тарілки називаються розетками , а призначені вони для варення та джемів. Для желе, ягід та фруктів подають креманки. Вони мають трохи менший діаметр, ніж розетки, та глибшу чашу.

Нерідко креманка має коротку товсту ніжку.

Для напоїв використовують чашки – чайні, кавові. Стандартний обсяг чайної чашки – 250мл. Вони подаються в комплекті із блюдцем. Кавові чашки сходи зовні з чайними, але їх обсяг зазвичай 150 мл. Ще дрібніші чашки (75 мл) призначені для міцної кави. Найбільші (200-250 мл) – для капучіно.

Аналог чайної чашки — кружка, проте вона перевершує чайну об’ємом. Використовуються в повсякденному житті для чаю та кави, але не подаються до столу як сервірувальний посуд. Для бульйонів прийнято подавати бульйонниці — це глибокий посуд з двома ручками. Піала – східний аналог чашок, але без ручок, сферичної форми.

Алкогольні напої подають у чарках, келихах, фужерах. Практично кожен напій і навіть його підвид має власний посуд для подачі (наприклад, фужери для білого та червоного вина, згідно з сучасним етикетом, повинні відрізнятися). Соки, компоти, воду зазвичай наливають у склянки. Вони можуть бути високими та низькими, зі стінками, що розширюються догори.

Сервірування столу має на увазі використання столових приладів. Вони поділяються на основні (призначені для індивідуального користування) та допоміжні (використовуються для того, щоб перекласти частину страви із загальної тарілки в індивідуальну).

Мінімальний набір столових приладів – ложка, вилка, ніж, а також чайна чи десертна ложка. Однак тут слід враховувати, які страви подаватимуться до столу, оскільки існують рибна виделка та ніж (щипці), салатна та закусочна вилка, десертні виделка та ніж, фуршетні, фруктові, прилади для морепродуктів.

Для сервірування також знадобляться чайник і кавник, глечик з кришкою, цукорниця, соусники.

Для зберігання їжі

Посуд для зберігання – це насамперед різноманітні контейнери. Сьогодні їх роблять переважно із харчового пластику, силікону. Підійдуть і скляні аналоги, проте не можна зберігати їжу в скляному контейнері в холодильнику, а потім у ній розігрівати вміст у НВЧ. Через різницю температур скло трісне.

Невеликі емальовані каструльки можна назвати посудом для зберігання. Завдяки емалевому шару процеси окислення в них не відбуваються, проте це справедливо лише за збереження цілісності емалі.

 

Exit mobile version