Site icon FAKTY.org – важливі новини!

«Якщо бізнесмен працює в Криму й сплачує податки — він підтримує російську анексію», – екснардеп Плотніков

Майже 5 млрд грн – саме стільки становили доходи Автономної республіки Крим у 2013 році. Прості підрахунки демонструють: торік національна скарбниця недорахувалась уже близько 11-12 млрд грн через те, що колишні вітчизняні компанії на півострові діють уже в російському правовому полі. Натомість на цю ж суму вони поповнили бюджет країни-агресора. Як працює бізнес на окупованих територіях і до чого тут закон України про вільну економічну зону Крим? Пояснив доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України та колишній народний депутат Олексій Плотніков.

Ілюстрація:

– На вашу думку, наскільки легальною є зараз робота українських компаній у Криму? І скільки, за приблизними підрахунками, є таких бізнесменів?

Але, на жаль, було обрано іншу концепцію. Й ОРДЛО, й анексований Крим фактично перебувають у блокаді. Офіційної торгівлі з ними немає. Ті товари, що з’являються й у Криму, й на непідконтрольних територіях Донеччини й Луганщини, завозяться якимось сумнівним шляхом. Тому українські компанії в цьому випадку мають виконувати загальне рішення про те, що працювати там не слід.

Дійсно, є певні компанії, які перейменувалися, перереєструвалися, працюють зараз за законодавством РФ і, відповідно, сплачують податки до російського бюджету. Мінекономрозвитку не може надати якусь зрозумілу статистику, скільки українських підприємств працює в Криму. Хоча вони визнають, що такі прецеденти є, коли фірма нібито розташована у Києві, але працює на півострові на певних умовах.

Олексій Плотніков Фото:

– Можливо, ви знаєте приклади таких компаній або бізнесменів?

– Кількість таких компаній щороку зростає?

– Ви зазначали, що деякі фірми переоформлюють. Їм дають іншу назву, запускають під іншим лейблом. Але фактично це залишається та ж група чи мережа компаній?

– А чи дозволяє українське законодавство взагалі працювати вітчизняному бізнесу в Криму?

– Як впливає на цю діяльність закон про вільну економічну зону Крим?

Закон про ВЕЗ прийняли у 2014 році Фото: скриншот

Але одна справа, що це вводилося у 2014 році, коли було ще незрозуміло, наскільки це все затягнеться, коли Крим повернеться чи які є перспективи тощо. Інша справа – зараз, коли стало зрозуміло, що це не питання найближчого майбутнього, що це все ж дуже складне питання.

Тому, з одного боку, цей закон діє, він підтверджує, що з юридичної точки зору Крим – це частина України, що на нього поширюється дія закону про ВЕЗ. Але, якщо поглянути на державний бюджет України, то цей закон фактично нічого не дає. Фінансування державних органів, які перебувають у Києві, але відповідають за Крим – порівняно невелике. І, звичайно, доходів від них теж майже немає, як немає і від анексованої території Криму.

– А чи можна взагалі якось вплинути на цю ситуацію, і як саме?

Ви знаєте, цей закон денонсувати чи скасувати не можна, тому що в такому випадку Україна опосередковано визнає, що вона не контролює цю територію і що це територія, яка непідвладна Україні. Як і в справі з харківськими угодами, так і у випадку з законом про вільну економічну зону – це є таке непряме, але підтвердження того, що це територія України, що центральна влада пам’ятає і розглядає Крим як територію України і робить все для того, щоб вона визнавалась як Україна.

Але, знову ж таки, з практичної точки зору закон про вільну економічну зону в Криму – сумнівний.

– Чи правильно я розумію, що через цей закон усі компанії в Криму поповнюють тільки російський бюджет, а не український?

– А наскільки взагалі етично сплачувати податки до бюджету країни-агресора? Адже грошовий обіг відбувається на території анексованого Криму.

 

Exit mobile version