Site icon FAKTY.org – важливі новини!

За вихідні і безкоштовно. Чеські програмісти зробили сайт, на який міністр хотів витратити 16 млн євро

Створений за вихідні сайт програмісти передали уряду безкоштовно. Міністру транспорту Чехії довелося піти у відставку.

У Чехії програмісти безкоштовно і за одні вихідні зробили сервіс з продажу електронних дозволів для проїзду платними швидкісними дорогами. Про це пише чеське видання Novinky.cz.

Розробку та підтримку сайту і додатків для iOS і Android в місцевому Міністерстві транспорту оцінили майже в 16 мільйонів євро (400 мільйонів чеських крон). Чотирирічний контракт на розробку сервісу уклали з компанією Asseco Central Europe без відкритого конкурсу. Чеський міністр транспорту Володимир Кремлік пояснив це бажанням зробити сервіс швидше.

Місцевих програмістів обурила марнотратність міністра. Власник компанії Actum Digital Томаш Вондрачек заявив, що таку роботу можна зробити за кілька днів.

«Я хочу, щоб надалі ніхто не ставився до наших спільних грошей так, як це зараз робить держава», — обурився Вондрачек і запропонував програмістам об’єднатися і розробити сервіс.

Хакатон провели на вихідних в офісі Actum Digital. До нього приєдналися 60 осіб, а заявки подавали 300.

Увечері неділі, 26 січня, програмісти представили сервіс fairznamka.cz, який відповідав більшості критеріїв, заявлених міністерством. Поки сайт працює в тестовому режимі.

За словами Вондрачека, систему передадуть державі безкоштовно в найближчі тижні.

Чеський прем’єр-міністр Андрій Бабіш пообіцяв, що систему запустять з 1 грудня 2020 року. Для цього міністерство транспорту має через відкритий конкурс знайти компанію, яка під’єднає сервіс fairznamka.cz до держсистеми. Ці роботи в чеському уряді оцінили в $4,36 млн (100 млн чеських крон).

Після цієї історії міністру транспорту Володимиру Кремліку довелося піти у відставку. Представники компанії Asseco Central Europe погодилися анулювати контракт і не вимагати компенсації.

Exit mobile version