Site icon FAKTY.org – важливі новини!

Заправка картриджів лазерних принтерів

Зміст
  1. Основні нюанси
  2. Коли потрібно заправляти принтер?
  3. Засоби
  4. Технологія
  5. Можливі проблеми
  6. Рекомендації

На сьогоднішній день існує мала кількість людей, яким ніколи не потрібно було використовувати принтер або роздрукувати будь-який текст. Як відомо, принтери бувають струменеві та лазерні. Перші дозволяють друкувати не лише текст, а й кольорові фотографії та зображення, а ось друга категорія спочатку дозволяла друкувати лише чорно-білі тексти та зображення. Але на сьогоднішній день лазерним принтерам став доступний і кольоровий друк. Іноді потрібно заправка картриджів лазерних принтерів, та й струминних теж, адже тонер і чорнило в них не нескінченні. Спробуємо розібратися, як робиться просте заправлення картриджа лазерного принтера своїми руками і що для цього необхідно.

Якщо ви живете в Києві на Позняках, пошук спеціалізованої майстерні для ремонту або заправки принтера такої як за посиланням https://www.tonfix-service.in.ua/stati/818-zapravka-kartridzhej-poznyaki розумніше провести поблизу – це сприяє оперативному вирішенню проблеми. Звичайно, можна виконати наповнення картриджа порошком та самостійно. Перевагою є значна економія коштів. Однак, як відомо, «скуповий платить двічі» і аматорська робота може обернутися купою проблем, пов’язаних із недостатньою компетентністю у питаннях функціонування принтера.

Основні нюанси

При виборі принтера для кольорового друку користувачі часто запитують, який принтер краще купити: лазерний або струменевий. Здавалося б, лазерні однозначно виграють через нижчу вартість друку, їх вистачає більш тривалий термін використання. А новий комплект картриджів коштує трохи менше, ніж вартість нового пристрою із картриджами. Працювати з картриджами, що перезаправляються, можна, головне – робити це правильно. А якщо говорити, чому заправка лазерного картриджа така дорога, то є кілька факторів.

  • Модель картриджів. Тонер для різних моделей та від різних виробників стоїть по-різному. Оригінальний варіант буде дорожчим, а просто сумісний – дешевшим.
  • Місткість бункера. Тобто про те, що різні моделі картриджів можуть вміщувати різну кількість тонера. І намагатися помістити туди більше його кількість не слід, адже це може призвести до поломки або неякісного друку.
  • Вбудований у картридж чіп також важливий, адже після друку певної кількості аркушів він здійснює блокування картриджа та принтера.

Зі згаданих моментів особливо важливий останній. І важливий тим, що чіпи мають також низку нюансів. По-перше, можна придбати картриджі, де заміна чіпа не потрібно. Тобто оплачувати потрібно лише заправлення. У той самий час в повному обсязі моделі друкарського устаткування можуть працювати із нею. Але часто буває так, що це вирішується скиданням лічильника.

По-друге, можна зробити заправку і із заміною чіпа, але це суттєво збільшить вартість робіт. Адже не секрет, що є моделі, де заміна чіпа коштує істотно дорожче за тонер. Але тут можливі варіанти. Наприклад, можна перепрошити принтер так, що він взагалі перестане реагувати на інформацію з чіпа. На жаль, таку процедуру можна здійснити не з усіма принтерами. Все це робиться виробниками тому, що вони розцінюють картридж як витратний матеріал і роблять все для того, щоби користувач купив новий «витратник». З огляду на все це, заправлення кольорового лазерного картриджа слід проводити з особливою обережністю.

Коли потрібно заправляти принтер?

Для визначення того, що картридж лазерного типу вимагає заряджання, слід подивитися, чи немає при друкуванні на паперовому листі вертикальної смуги білого кольору. Якщо вона присутня, це означає, що тонера практично немає і перезаправка необхідна. Якщо раптом сталося так, що терміново потрібно зробити друк ще кількох аркушів, можна витягнути картридж з принтера і потрясти. Після цього повертаємо розхідник на місце. Це дозволить покращити якість друку, але перезаправка все одно буде потрібна. Додамо, що ряд лазерних картриджів має чіп, що відображає розрахунок використаного чорнила. Після здійснення перезаправки він не відображатиме коректну інформацію, але на це можна не звертати уваги.

Засоби

Для заправки картриджів, залежно від типу пристрою, використовуватиметься чорнило або тонер, що є спеціальним порошком. Враховуючи, що нас цікавить лазерна техніка, потрібно буде заправляти саме тонер. Купувати його найкраще в спеціалізованих магазинах, які займаються саме продаж різного роду витратних матеріалів. Купувати потрібно саме той тонер, що призначений для Вашого пристрою. Якщо ж є кілька варіантів такого порошку від різних виробників, то найкраще буде купувати той, який має найвищу вартість. Це дозволить бути більш впевненим, що він буде відрізнятися високою якістю і простий друк буде добрим.

Технологія

Отже, щоб самостійно в домашніх умовах зробити заправку картриджа для принтера лазерного типу, потрібно мати під рукою:

  • порошковий тонер;
  • рукавички, виготовлені з гуми;
  • газети чи рушники з паперу;
  • смарт-чіп, якщо його заміна буде проводитись.

Почати слід з того, що потрібно підібрати правильний тонер. Адже фізичні та хімічні властивості різних моделей є різними: розмір часток може бути різним, їх маса буде різною, та й склади за своїм змістом відрізнятимуться. Часто користувачі нехтують цим моментом, адже використання не найвідповіднішого тонера буде впливати не тільки на швидкість друку, а й на стан техніки. Тепер слід здійснити підготовку робочого місця. Для цього слід накрити його та підлогу навколо нього чистими газетами. Це буде необхідно для того, щоб було простіше зібрати тонер, якщо він буде розсипаний випадково. Також слід надіти рукавички, щоб порошок не вплинув на шкірний покрив рук.

Оглядаємо картридж, де потрібно виявити спеціальний резервуар, куди здійснюється засипання тонера. Якщо в ємності є подібний отвір, воно може бути захищене заглушкою, яку потрібно демонтувати. Можливо, це потрібно буде зробити самостійно. Як правило, воно спалюється з використанням інструментів, що йдуть у комплекті в заправному наборі. Природно, що в ньому є інструкція, як це зробити. Коли роботи будуть закінчені, отриману дірку потрібно заклеїти фольгою.

Існують коробки з тонером, закритими «носатою» кришкою. Якщо ви зіткнулися саме з таким варіантом, то носик слід встановити в отвір для заправки, а контейнер акуратно стиснути таким чином, щоб тонер висипався поступово. З ємності без носика тонер слід насипати через вирву, яку можна зробити самому. Необхідно додати, що на одну заправку зазвичай використовується весь вміст ємності, тому не слід боятися того, що ви можете пересипати тонер.

Після цього потрібно закрити дірку для заправки. Для цього можна використовувати вищезгадану фольгу. В інструкції можна побачити, де її слід приклеювати. Якщо користувач витягав з дірки заглушку, її потрібно буде просто встановити назад і трохи натиснути на неї. Після заправки картридж потрібно трохи потрясти, щоб тонер рівномірно розподілився по всій ємності. Тепер картридж можна вставити в принтер та розпочати використання.

Щоправда, принтер можна відмовитися працювати з таким картриджем, адже трапляється, що чіп здійснює блокування його роботи. Тоді потрібно дістати картридж ще раз і зробити заміну чіпа на новий, який зазвичай йде в комплекті. Як можна переконатися, заправити картридж для лазерного принтера можна самому без особливих зусиль та витрат.

Можливі проблеми

Якщо говорити про можливі проблеми, то в першу чергу слід сказати, що принтер не хоче друкувати. Причин цього можуть бути три: або тонера засипано недостатньо, або картридж вставлений неправильно, або чіп не дозволяє принтеру побачити заправлений картридж. У 95% випадків саме третя причина є фактором, через який виникає така проблема. Тут все вирішується лише заміною чіпа, яку можна легко зробити самому.

Якщо пристрій погано друкує після проведеної заправки, то причиною цього є або не дуже хороша якість тонера або те, що користувач насипав його в резервуар картриджа недостатню або просто малу кількість. Це зазвичай вирішується або заміною тонера більш якісний аналог, або додаванням тонера всередину резервуара, щоб він заповнився повністю.

Якщо пристрій друкує дуже блідо, то практично зі стовідсотковою гарантією можна говорити про те, що вибрано неякісний тонер або його консистенція не підходить для цього конкретного принтера. Як правило, проблему можна усунути, якщо замінити тонер на більш дорогий аналог або той, який використовувався під час друку раніше.

Рекомендації

Якщо говорити про рекомендації, то в першу чергу слід сказати про те, що не потрібно торкатися руками робочих елементів картриджа. Йдеться про ракель, фотобарабан, вал з гуми. Тримати картридж слід лише за корпус. Якщо з якихось причин ви торкнулися частини, до якої торкатися не слід, то краще протерти це місце сухою, чистою і м’якою ганчіркою.

Ще одна важлива порада – тонер слід засипати максимально обережно, не дуже великими порціями і робити це тільки через якусь лійку. Перед початком проведення робіт слід закрити двері та вікна, щоб уникнути руху повітря. Помилка є те, що працювати з тонером треба в приміщенні, що добре провітрюється. Протяг рознесе частинки тонера по всій квартирі, і вони точно потраплять до організму людини.

Якщо тонер все ж таки прокидався на шкіру або одяг, його слід змити великою кількістю води. Намагатися прибрати його пилососом не слід, адже він просто рознесеться по приміщенню. Хоча це можна зробити пилососом, але винятково з водяним фільтром. Як можна переконатися, зробити заправку картриджів для лазерних принтерів можна легко.

У той же час – це процес вкрай відповідальний, який слід проводити з особливою обережністю, усвідомлюючи, що саме ви робите і для чого вам потрібні ті чи інші дії.

Exit mobile version