Site icon FAKTY.org – важливі новини!

Зеленський втрачає довіру українців на тлі погіршення ситуації в країні — NBC News

Владимир Зеленский

Владимир Зеленский

Президенту України важко відповідати на «кризові виклики», які кидає йому політичне життя.

“Я хочу, щоб Україна була незалежною”, – написав ветеран АТО Микола Микитенко в Instagram за кілька годин до того, як підпалив себе на Майдані в Києві. 49-річний чоловік помер через три дні після свого «екстремального протесту» у центрі столиці країни, де в кінці 2013 та на початку 2014 років відбувалися місяці масових антиурядових демонстрацій. Його дочка Юлія заявила журналістам незабаром після його смерті, що її батько протестував проти президента України Володимира Зеленського, пише NBC News.

За її словами, Микола Микитенко був розчарований політикою лідера країни щодо Москви.

“Він зробив це вночі, бо не хотів, щоб інші люди постраждали. Крім того, він не хотів, щоб хтось зупиняв його”, – сказала Юлія.

Обіцяючи побороти корупцію та «приборкати владу олігархів» у країні, Зеленський також пообіцяв припинити конфлікт на сході України з Росією та змінити відносини з Москвою, перш ніж перемогти тодішнього українського президента Петра Порошенка у квітні 2019 року.

Але популярність колишнього коміка Володимира Зеленського зменшилася з тих пір, коли він взяв на себе керівництво країною, яка знаходиться на передовій протистояння Заходу з Росією, оскільки його наміри впоратися з пандемією коронавірусу та відродити побиту економіку не були достатньо успішними.

Його рейтинг схвалення склав 46% у національному опитуванні, проведеному відомим аналітичним центром “Рейтинг” на початку цього місяця, тоді як 51% респондентів заявили, що не довіряють чинному президенту.

Одна частина критиків Зеленського звинувачує його у занадто тісному нахилі до Заходу, інша ж частина критикує президента за те, що він надає перевагу Москві.

“Переможці завжди втрачають виборчу підтримку протягом першого року влади в Україні”, – сказав генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто. Він додав, що українці почали більш прихильно ставитися до політичних партій, які мобілізували свої ресурси проти Зеленського.

Це було продемонстровано, коли прокремлівська політична партія “Опозиційна платформа – За життя”, де «головує» близький друг президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук, набрала значну кількість голосів на місцевих виборах в Україні.

“Вони відчувають відсутність досвіду у Зеленського і використовують це проти нього”, – сказав колишній секретар РНБО Олександр Данилюк.

Скандальне рішення Конституційного Суду України стосовно антикорупційного законодавства також неабияк зменшило популярність Зеленського як вдома, так і за кордоном.

Одинадцять із 15 суддів прийняли рішення про скасування електронного декларування доходів для державних службовців та скасували найважливіші повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), яке втратило право перевіряти достовірність інформації в деклараціях посадових осіб, а також проводити перевірки в державних органах. Доступ громадськості до декларацій чиновників також став незаконним.

Крім цього, скандальна постанова оголосила незаконним притягнення посадових осіб до кримінальної відповідальності за неправдиву інформацію у своїх деклараціях про майно.

Активісти стверджували, що нещодавнє рішення було частиною систематичної спроби суду демонтувати антикорупційні установи, і вказали на той факт, що позов подали 47 проросійських депутатів, включаючи Медведчука.

Критикуючи судове рішення через день після ухвали, Зеленський заявив про те, що Україна ризикує втратити підтримку Світового банку, а це може призвести до “великої діри в бюджеті”.

Того ж дня Європейський Союз зазначив, що рішення суду ставить під сумнів “ряд міжнародних зобов’язань, які Україна взяла на себе на фоні співпраці зі своїми міжнародними партнерами, включаючи ЄС”.

Зеленський у відповідь представив законопроект про скасування рішення, звільнення суддів Конституційного суду та призначення нових. Але цей законопроект був відхилений його колегами-законодавцями, включаючи кількох членів владної політичної партії “Слуга народу”.

Однак, зараз подано черговий законопроект, який повинен відновити антикорупційне законодавство, зруйноване судом.

Зеленського також критикують за відсутність прогресу у відносинах Росією, проте, він зміг укласти угоду про виведення військ з ключових прифронтових районів на сході України в жовтні 2019 року, а також забезпечив обмін полоненими у вересні та грудні 2019 року.

Однак «епізодичні обміни вогнем» продовжуються вздовж лінії фронту, а Організація з безпеки і співробітництва в Європі повідомляє, що між липнем і вереснем 2020 року було зафіксовано майже 14 тисяч порушень режиму припинення вогню на сході України.

Дмитро Філімоненко – фахівець з інформаційних технологій з Києва, вважає, що Зеленський прогресує, хоча і повільно.

“Я проголосував за Зеленського, бо очікував швидких змін. Він хоче це зробити. Однак через рік я розумію, що одна людина не може все змінити”, – сказав він.

Але для тих українських ветеранів, які намагались фізично перешкодити українським військам залишати передову, виведення військ було розцінено як акт капітуляції. Микитенко втратив своє життя через цю проблему, він хотів, щоб його почули, резюмує NBC News.

Exit mobile version