Site icon FAKTY.org – важливі новини!

ЗМІ: РНБО може запровадити санкції проти облгазів Фірташа

РНБО може запровадити санкції проти облгазів через борг на майже 10 млрд грн перед Оператором ГТС за відібраний і не оплачений газ з ГТС в якості виробничо-технологічних витрат. Про це повідомляє “liga.net” з посиланням на 2 джерела, знайомих з планами РНБО, передає “Економічна правда”.

Фото: rnbo.gov.ua

У розпорядження видання є внутрішній підрахунок ОГТСУ боргів облгазів за відібраний газ з ГТС протягом 2020-го і першого кварталу 2021 року.

“У документі йдеться, що за звітний період облгази викачали газу з ГТС, не розплатившись, на 9,88 млрд грн. Найбільші боржники – облгази, що працюють під брендом Регіональної газової компанії (РГК), пов’язаної з Дмитром Фірташем – 7,97 млрд грн. Більша частина боргу сформувалася за перший квартал поточного року, коли в Україні діяли обмежені ціни на газ для населення – 6,99 грн за кубометр”, – пише “liga.net”.

Зазначається, що справжність оприлюдненого виданням документу підтверджує прес-реліз Оператора ГТС від 6 травня, де також вказана сума боргу в 9,8 млрд грн.

“Такі величезні борги облгазів створюють реальну загрозу фінансовій стабільності Оператора ГТС, відповідно, загрозу енергетичній безпеці України. Тому РНБО включилося в процес. До того ж, фінансова нестабільність оператора ГТС грає на руку Газпрому, який всіма силами лобіює Північний потік-2”, – заявило виданню на умовах анонімності джерело з нафтогазової галузі.

За словами співрозмовника видання, відповідне рішення РНБО може прийняти вже 7 травня, проте, які санкції можуть загрожувати облгазам від РНБО, йому невідомо.

“Про майбутні плани РНБО “liga.net” також повідомив співрозмовник, близький до президента Зеленського. За його інформацією, РНБО розглядає кілька варіантів можливого рішення – від попередження до заморозки активів і націоналізації з подальшою реприватизацією”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, загальна заборгованість облгазів перед “Оператором ГТС України” та нарахування до сплати за послуги балансування становлять 9,8 млрд грн – за минулий тиждень погасили менше 1% від боргу (9,7 млн грн).

Рада нацбезпеки та оборони України розгляне питання “ускладнення економічної ситуації через підвищення тарифів на комунальні послуги”, для цього просить у прем’єр-міністра Дениса Шмигаля дані про власників газових та енергокомпаній.

Як повідомляв “” раніше, під Києвом спіймали на хабарі “слугу народу”.

 

Exit mobile version