Site icon FAKTY.org – важливі новини!

Десятка будівельних «розводів»: як не стати жертвою девелоперів-аферистів

Доплата за квадратні метри, «секретні» пункти договорів та хитрощі від відділів продажу забудовника – на шляху до омріяної квартири на інвесторів чекає безліч пасток і підводних каменів. Як убезпечити себе від будівельного шахрайства? Усю підноготну столичних ЖК у форматі «іспиту» розкрили авторка і ведуча програми «Шоб я так жив» Анна Закутська та юрист, CEO Monitor Estate Володимир Копоть.

Ілюстрація:

Білет №1. Трійка «заковик» в угодах із забудовником

– Я знаю, що у забудовників є певні нюанси в договорах, і хотіла б, щоб ти детальніше пояснив.

Найбільші три заковики – це, по-перше, невстановлений строк введення в експлуатацію. Він не вказується або вказується без прив’язки до передачі права власності покупцеві.

– А якщо не вводять у строк, що тоді чекає на інвестора? Йому якось це компенсують грошима?

– А який тоді взагалі писати термін здачі в експлуатацію?

Для забудовника відсутні штрафні санкції за порушення строків Фото:

– А третя заковика?

Головною дійовою особою є замовник будівництва, особа, яка має земельну ділянку, яку віддає під будівництво, і винаймає підрядників. Але коли гроші несуть у фонд, будує інша компанія, а замовник залишається ніби осторонь і каже «я гроші у вас не брав», виходить замкнене коло для покупця, який потім навіть не знає, у кого стягувати свої гроші.

– Коли я перевіряла ЖК «Нивки Парк», чула інформацію, що забудовник несе відповідальність перед інвестором тільки після введення будинку в експлуатацію. Виходить, поки комплекс будується, забудовник не має жодних зобов’язань перед вкладниками? Це тільки в «Інтергал-Буду» таке є?

Білет №2. Міф від забудовника, на який ведуться інвестори

– Як я побачила на практиці, найчастіше трапляється «розвод» щодо наявності паркомісць. Коли кажуть, що будуть школа й садок, а їх ще навіть не почали будувати. А найжахливіше, коли у відділі продажу запевняють, що будівництво триває правильними темпами, і будинок ось-ось здадуть. А в результаті ти приходиш на будмайданчик, а там навіть немає будівельників. Кажуть, вони на обід пішли. А де кран? Якщо немає будівельників, то стовідсотково є певні проблеми.

– А ще комунікації, які обіцяють ось-ось підключити. Їх підключати дуже довго. Деякі ЖК, з якими я зіткнулася, обіцяють ввести за два місяці. А там немає ані води, ані світла, ані тепла…

– Дійсно, була така історія в одному з ЖК, але там забудовник потім усе виправив.

Якщо на майданчику немає будівельників, то є проблеми Фото:

Білет №3. Трійка основних афер на ринку новобудов

– Я припускаю, що це коли недобудови стоять. Скільки взагалі в Києві нараховується недобудованих споруд?

– А ще коли інвестор приходить купувати квартиру, йому показують макет. На нього можна навіть не дивитися, він змінюється майже щомісяця. Для забудовника основна мета – заробіток. На дитсадку, лікарні – не заробиш.

– А ще часто технічні поверхи використовують під житло. Є випадки, коли люди навмисно купують квартири над технічними поверхами, сподіваючись, що там ніхто не буде жити, а в підсумку на тих поверхах роблять хостели чи додаткові квартири.

Білет №4. Як менеджери у відділах продажу вводять в оману потенційних інвесторів?

Починають розказувати, що ми неправильно подивились, що це в кадастрі застаріла інформація, що у них є якісь «документи у юристів», яких ніхто не бачив… Я кажу: а от є кримінальне провадження взагалі про незаконне виділення земельної ділянки. Відповідають: не знаємо, у нас судів немає. Виходить така ніби гра: ти питаєш про одне, а тобі кажуть зовсім інше.

– А як щодо того, що не показують документи, посилаючись на те, що вони нібито у юриста? Чи мають перебувати у відділі продажу ці документи?

А коли приходиш до компанії, і тебе там питають: а навіщо тобі це треба? Ось є дозвіл, є земля – все. То тут одразу хочеться сказати клієнту: розвертаймось і йдемо звідси, бо тут діла не буде.

У відділі продаж мають бути всі документи на будівництво Фото:

Білет №5. Чому не показують проєкт будівництва?

– Ще щодо обману. Дивитись треба проєкт, чи не так?

– Чому?

– Але ж якраз у проєкті і має бути зазначено, як усе буде насправді. Тобто у макеті вони малюють одне, а вже в проєкті – те, що насправді реально побудують. І я б радила вимагати подивитися проєкт. Зокрема, там можна побачити, як організовано пожежну безпеку.

– А ще парковки, дуже часто на макеті їх малюють там, де взагалі вже не їхня земля. Зупинки громадського транспорту десь у полі… А ще я стикалася з тим, що менеджери у відділі продажу запевняють: у мене тут теж квартира, вірити в це теж не поспішайте.

Білет №6. Трійка безпечних схем фінансування новобудови

– Часто чую від юристів в інтерв’ю про фонди фінансування будівництва. Але вже зіткнулася з тим, що це теж не гарантія отримання вами своєї квартири або повернення вам грошей. Той же «Укрбуд», та й інші — багато хто створює ці фонди собі, але це ні про що не каже.

Чому на сьогодні немає найбезпечнішої схеми? Тому що навіть той фонд, який теоретично мав би бути цільовим, потім ці гроші може перекидати на інші об’єкти, і ніхто цього не проконтролює.

– А які більш-менш безпечні схеми?

Попередні договори для мене – це взагалі такий собі папірець, яким ти незрозуміло що собі купуєш.

Найбезпечніша схема купівлі житла – прямий договір Фото:

Я б, мабуть, виділив ще схему з деривативами й майновими правами. Дериватив – це цінний папір, який ти потім обмінюєш на квадратні метри, і, як правило, договори виконуються, реєструються на біржі, і його можна відстежити. Недоліки деривативу – в тому, що він прив’язується до майнових прав і квадратних метрів. І коли цих квадратів ще немає, квартиру не побудували, а забудовник кудись зник, то ти цей дериватив не можеш нікому продати, подарувати – він лишається просто папірцем.

Так само забудовники часто ділять, коли 50 відсотків ти платиш за деривативом, 50 – через купівлю-продаж майнових прав. І відповідно оплата деривативу відбувається в момент, коли надається акт купівлі-продажу деривативу, а інша частина – за майновими правами. І якщо в угоді про майнові права немає прив’язки до цього договору про деривативи, то забудовник має повне право повернути лише половину вартості житла. Отака історія.

Білет №7. Як обманює обслуговувальна компанія?

– Обслуговувальні компанії – це окрема пісня. Вони дурять чи не найбільше. Хоча, мені здається, менеджер у відділі продажу починає обманювати з моменту, коли каже «ваша квартира» про квадратні метри, які ще навіть не побудовані.

У кожній новобудові є власна обслуговувальна компанія або ЖЕК. Вона відповідає за прибудинкову територію, за прибирання, ставить свої тарифи, нав’язує різноманітні послуги. От, наприклад, у моєму будинку навіть є послуга «принести до квартири каву». Ви уявляєте? Або винести сміття прямо від дверей.

На своєму прикладі також можу розповісти, як здирають гроші за «обслуговування комори». Вони ставлять за це тариф – 100 гривень. А коли питаєш, чому 100, кажуть: «а скільки ви хотіли б платити»? Ну, давайте 50. Тобто цифри нічим не виправдані.

А коли люди захотіли створити ОСББ, бо їм не подобається обслуговувальна компанія – високі тарифи, незадовільне обслуговування, погане прибирання — це виявляється надто складно. Навіть за наявності 50 відсотків мешканців, необхідних для створення ОСББ, обслуговувальна компанія просто не передає документи.

Так, наприклад, було в «Кришталевих джерелах». Людина залишилася без квартири, бо відмовилася укладати договір з обслуговувальною компанією. Хоча мала на це повне право.

– Дійсно, я вважаю, що обслуговувальні компанії – ще ті шахраї. Вони можуть змінювати тарифи чи не щомісяця, абсолютно невиправдано. За охорону, за домофони… Тому я б радила всім створювати ОСББ.

 

Exit mobile version