Site icon FAKTY.org – важливі новини!

Паспорт моряка: чому він такий важливий і як його отримати?

Морська далечінь, шум прибою та відчуття незалежності — це те, що робить морську професію такою привабливою. Однак, перед тим, як стати моряком необхідно пройти довгий шлях та оформити ряд важливих документів серед яких паспорт моряка.

Що таке паспорт моряка?

Паспорт моряка або документ особового складу судна (ДОСС) — це офіційний документ, який підтверджує кваліфікацію та статус моряка. Цей документ видається компетентною морською адміністрацією країни.

Морський паспорт включає містить в собі важливі дані:

Це найбільш важливий документ, який засвідчує особу співробітника команди екіпажу судна.

Отримати паспорт моряка може кожен співробітник морської комьюніті — діючі моряки, студенти морських освітніх закладів, обслуговуючий персонал суден.

Після отримання документу  важливо слідкувати за терміном його дії, який становить 5 років. По закінченню даного терміну паспорт необхідно поновити.

Як отримати паспорт моряка?

Отримати паспорт моряка буває досить складно, а якщо часу обмаль, краще скористатися послугами спеціальних консалтингових компаній. Зазвичай процес оформлення документу становить 1-1,5 місяця.

Допомога морякам консалтинговими агентами може надаватися з приводу таких питань:

Перший етап оформлення морського паспорту — це збір пакету документів. Варто заздалегідь підготувати нотаріально завірені копії паспорту громадянина України та ІПН, закордонний паспорт, стандартні для документів фотокартки, надруковані на матовому папері, дипломи з навчальних закладів та сертифікати про рівень кваліфікації.

Варто знати, послуга оформлення морського паспорта платна. Після здійснення оплати квитанцію необхідно зберігати, щоб предʼявити її за місцем вимоги.

Чому цей документ важливий?

Паспорт моряка – це не просто фрагмент паперу, а документ, який має велике значення для моряків і забезпечує безпеку судноплавства. Паспорт дає змогу морському співробітнику знаходитися на території будь-якої держави без спеціальних дозволів.

Крім того, паспорт моряка свідчить про кваліфікацію та досвід моряка. А це дозволяє роботодавцям визначити, чи відповідає моряк вимогам для конкретної посади. Ну і найбільш вагома причина вчасно оформити морський документ — без паспорта вихід в море в складі екіпажу судна заборонено. А це означає втрату чималих коштів.

Exit mobile version