Українці в усі часи цінували хліб. Особливу роль йому відводили і в проведенні весільних церемоній у вигляді традицієї  «весільного коровая».
Весільний коровай уособлює союз двох сердець і виступає символом утворення нової сім’ї. По суті це свіжа здоба з декоративними елементами ручного приготування. 

Особливості рецептури

Рецепт приготування весільного короваю максимально простий. У числі основних інгредієнтів можуть бути:

  • Вистояне запарене молоко;
  • Яйця;
  • Масло/Маргарин;
  • Мед.

Символічне значення меду в приготуванні короваю також важливо – він   робить життя молодих гладким і солодким. Всі інгредієнти обов’язково свіжі і натуральні – який коровай, таке і життя буде. Майстри каравайної справи завжди чітко дотримуються рецептури і знають точну кількість часу, необхідного для кожного короваю індивідуально.

Вистоятися коровай повинен обов’язково, так як кожен інгредієнт повинен з часом розкритися. Темний відтінок зовнішньої частини виробу створюється через поєднання меду, цукру, масла і яєчних жовтків. Внутрішня частина – це солодка здоба, яка не черствіє. Її бажано залишити без родзинок і інших добавок.

Прикраси короваю

Декором для весільного короваю стають «падлюка» з тіста. Це можуть бути різні пташки, колоски, листочки та інші прикраси. Кожен елемент має своє символічне значення для сім’ї: красу, благополуччя, довіру, достаток.

Сучасним популярним декоративним матеріалом стала мастика. Такий коровай стане яскравим незвичайним весільним аксесуаром. Доповнити будь-яку здобу зверху можна природними елементами – ягодами, гілочками, зеленню, гілками, а також стрічками і намистинами.

Традиції та повір’я про коровай

Коровай починає весілля – це батьківський хліб, який одночасно відкусують молоді.

Він має силу благословення батьків для дітей на створення нової сім’ї.

Існують деякі традиції, з якими необхідно рахуватися, використовуючи коровай у весільному торжестві:

  1. Коровай повинен бути великим, як довге і щасливе спільне життя молодят.
  2. Не можна залишати коровай черствіти, потрібно роздати його гостям, які розділили з молодими радість цього дня. Інакше, так на самоті можна і все життя прожити.
  3. Коровай може визначити «хто буде господарем в новій сім’ї» – чоловік або дружина. Це повір’я склалося більше зі сценаріїв провідних, яким потрібно було представити коровай у вигідному світлі.
  4. Випічкою короваю повинна займатися одна з щасливих заміжніх жінок, а в піч його повинен поставити відбувся чоловік. Саме такими повинні стати молодята, які скуштували здобу.
  5. При замішуванні тіста можна приспівувати радісні пісні, а при його формуванні – читати молитви «Отче наш, що є на небесах!» і «Богородице Діво, радуйся». Коровай «вбирає» позитивну енергетику і налаштовує на сімейне благополуччя.
  6. Декоративні прикраси з короваю незаміжнім дівчатам можуть показати уві сні судженого, якщо покласти їх під подушку.
Читайте також:  Олександр Ткаченко - як слуга та рупор Коломойського знищив Одеську кіностудію

Необхідна атрибутика

Однак спекти (або купити) коровай недостатньо. Необхідно його правильно піднести. Звичайною великий коровай виносять на підносі з красивим двостороннім рушником або розшитим рушником, а на ньому розташовується сільничка. Вишитий узор повинен нагадувати або повторювати декор на короваї. Саме прикраса йде в три ряди:

  1. Рослинні нотки – спадкоємність поколінь.
  2. Символічні побажання нареченому і нареченій (червоні півники, троянди та інші).
  3. Сімейний оберіг у вигляді зображення корони.

У момент зустрічі важливо уважно поставитися до рушнику – він не повинен стикатися з підлогою. Після закінчення урочистості рушник і сільничка зберігаються разом з рештою пам’ятної весільною атрибутикою.

Особливості зустрічі молодих з короваєм

Згідно російської традиції, зустрічати молодих з короваєм в руках повинна мати нареченого або інша родичка з його боку. Поруч з нею повинен розташовуватися рідної або хресний батько. Далі залишилися родичі утворюють півколо і радісно вітають молодих.

Благословення з вуст свекрухи повинна бути маркована віршовану співучу форму, або звучати щиро від чистого серця. Як доповнення можна взяти в руки ікони Богородиці або Спасителя. Після промови свекрухи молоді кланяються батькам в ноги і приступають до основного дійства – кусання короваю, посоленного другою половинкою, з відведеними назад руками. Хто з’їсть найбільший шматочок – буде господарем в будинку.

Далі по наданню батьки нареченої передають молодим келихи з вином або шампанським. Напій випивається до дна, а келихи з дзвоном розбиваються, несучи всі біди і негаразди. Теща або тесть в даному обряді мають право виголошувати або не вимовляти напутні мова. Коли ж обряд закінчений – молоді та їхні гості повинні пройти в зал і разом по шматочках з’їсти коровай до останньої крихти.

Традиції, пов’язаної з весільним короваєм, вже не одна сотня років. І якщо Ви вирішили використовувати її в своєму торжестві – уважно вивчіть всі нюанси і їх значення. Тоді обряд стане не тільки красивим моментом свята, а й символічним початком щасливого життя в шлюбі.

Читайте також:  Чергове «кидалово»: у Києві на Осокорках викрили нову шахрайську псевдоінвестиційну компанію (фото) | -

Джерело:  https://korovai.lviv.ua

Залишити відповідь